AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Asociația Roreg și ADR Vest, gazde pentru peste 50 de specialiști în audit și fonduri europene din toată țara

În contextul definitivării sistemelor din management și control aferente ciclului […]

Mai mult
Primele ghiduri de finanțare ale Programului Regional Vest vor fi lansate în luna iunie: apeluri de proiecte în valoare de aproape jumătate de miliard de euro

Lansarea primelor ghiduri de finanțare ale Programului Regional Vest 2021-2027 […]

Mai mult
Ghid de finanțare relansat în consultare publică – Sprijin pentru microîntreprinderi – apelul 2 - servicii

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate […]

Mai mult
Centralizatorul întrebărilor și răspunsurilor pentru Ghidul de finanțare „Eficiență energetică - clădiri rezidențiale”

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Proiect pentru instituirea unei...

Proiect pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor strategice. Bugetul propus: 750 milioane de euro

28/05/2021

Ministerul Finanțelor a elaborat și publicat proiectul privind înființarea unei noi scheme de ajutor de stat. Proiectul își propune să stimuleze dezvoltarea regională, prin investiții strategice pentru activități economice noi, în valoare de cel puțin 500 milioane lei.
Noua schemă de ajutor de stat vizează atragerea de investiții în sectoarele economice considerate strategice datorită nivelului considerabil al investițiilor implicate.

"Lansez o invitație deschisă la consultare publică către toți partenerii de dialog care doresc să contribuie la operaționalizarea acestei noi scheme de ajutor de stat menite să atragă investiții strategice în noi tehnologii și inovare, cu cheltuieli eligibile de cel puțin 100 de milioane de euro. Pentru o dezvoltare economică durabilă, România are nevoie de know-how specializat și de investiții greenfield în facilități de producție din domenii strategice, precum produse electronice, aparate medicale, aeronave, care generează valoare adaugată mare și asigură o creștere a competitivității țării noastre pe piețele internaționale", a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

Pot fi finanțate cu ajutor de stat investițiile inițiale cu cheltuieli eligibile în valoare de cel puțin 500 milioane lei (aproximativ 100 mil. euro) constând în demararea unei unități noi sau diversificarea unei unități, în sectoarele economice care implică realizarea de produse cu valoare adăugată mare, cum sunt:

  • fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice;
  • fabricarea de aeronave și nave spațiale;
  • fabricarea autovehiculelor de transport rutier;
  • aparate și instrumente medicale și stomatologice etc.

Schema de ajutor de stat va fi implementată de Ministerul Finanțelor și va beneficia de un buget total de 3.750 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 750 milioane de euro.

Bugetul mediu anual al schemei este de 750 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 150 milioane de euro.

Acordurile de finanțare vor fi emise în perioada 2021-2025, iar plata ajutorului de stat se va realiza în intervalul 2022-2030.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de sume nerambursabile pentru finanțarea costurilor cu active corporale și necorporale, precum și a costurilor privind construcțiile, aferente investiției inițiale, în limita intensității maxim admisibile, în prezent stabilită prin H.G. nr.517/2014, cu modificările și completările ulterioare.

Implementarea schemei de ajutor de stat va ajuta la depășirea efectelor crizei economice produse de pandemia de Covid-19 prin realizarea unor transferuri de tehnologie de ultimă oră și know-how în economia românească. Acestea vor contribui atât la creșterea capacității productive, cât și la creșterea nivelului exporturilor la nivelul întregii economii, prin atragerea marilor companii cu o prezență globală în sectoarele economice strategice, care activează deja în Uniunea Europeană, dar și pe cele din afara acesteia și care, prin investițiile efectuate în economia românească, doresc să activeze în interiorul Uniunii Europene.

 Comisia Europeană va fi notificată cu privire la fiecare proiect de investiții cu cheltuieli eligibile peste valoarea de 50 milioane de euro, iar acordurile pentru finanțare vor fi emise numai după obținerea Deciziei de autorizare.

Proiectul de act normativ, însoțit de Nota de fundamentare, a fost publicat pentru consultare publică la secțiunea Transparență decizională – Proiecte acte normative. Toți cei interesați pot transmite eventuale propuneri, sugestii sau opinii la adresa: publicinfo@mfinante.gov.ro

Detalii: aici și aici

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia