Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate […]
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate […]
Investițiile în educație continuă, în Regiunea Vest, cu modernizarea instituțiilor […]
Consorțiul DIGIVEST, format din ADR Vest (lider de proiect), Clusterul Regional Tehnologia Informațiilor […]
Vești bune pentru părinții ai căror copii au nevoie de […]
Pentru utilizarea instrumentului de finanțare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, fiecare stat membru al UE trebuie să elaboreze propriul Plan de Relansare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. România se află în această etapă.
Planul de Relansare și Reziliență pe care România îl elaborează acum se constituie într-un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.
În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.
Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.
ADR Vest, alături de celelalte Agenții pentru Dezvoltare Regională din România, va îndeplini funcția de responsabil de implementare a investițiilor specific locale pentru trei componente din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
În Monitorul Oficial nr. 1178 din 14.12.2021 a fost publicată OUG nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și Reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.
Conform OUG nr. 124/2021, Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România li se încredințează gestionarea investiției aferente PNRR, pentru categoriile de investiții din cadrul componentelor:
Componenta C12 - Sănătate
Componenta C13 - Reforme sociale
Componenta C15 - Educație