AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Moment istoric pentru România. Regiunea Vest devine prima din țara noastră cu un Program Operațional Regional propriu, avizat de Guvern și trimis la Comisia Europeană

Guvernul României a avizat astăzi Programul Operațional Regional al Regiunii […]

Mai mult
2,73 miliarde de euro din PNRR pentru dezvoltarea localităților

Începând de luni, 16 mai, autoritățile publice locale vor putea […]

Mai mult
Sesiuni de instruire în Regiunea Vest pentru autorități publice locale

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în parteneriat cu Asociația Agențiilor […]

Mai mult
Consultare Minighiduri POR Vest 2021-2027: investiții private
Mai mult
Arhiva
  1. Prima pagina
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Supracontractare în cadrul Regio-POR...

Supracontractare în cadrul Regio-POR - încă 90 de proiecte finanțabile din fonduri europene în Regiunea Vest

18/02/2020

Se lărgește lista proiectelor finanțate din fonduri europene în Regiunea Vest. Astfel, regiunea noastră va beneficia de alocări suplimentare de fonduri în cadrul Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în plus față de alocarea financiară inițială a regiunii, care a fost de aproximativ 643 de milioane de euro (fonduri nerambursabile), în urma recentelor decizii ale Guvernului României de a supracontracta proiectele în rezervă și de a acoperi anumite sume asumate de beneficiari  la contractarea proiectelor.

A fost aprobată supracontractarea tuturor proiectelor aflate în rezervă în cadrul POR pe axele prioritare 3 (3.1.C) – Eficiență energetică - Iluminat public, 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile pentru municipiile reședință de județ (pentru investiții în mobilitate urbană, regenerare urbană, comunități marginalizate, regenerare urbană și educație), 10Îmbunătățirea infrastructurii educaționale (investiții privind modernizarea creșelor, a grădinițelor, școlilor, liceelor tehnologice și universităților) și 13 Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii (investiții în infrastructura socială, de petrecere a timpului liber și de reabilitare a spațiilor publice).

În Regiunea Vest vor putea fi supracontractate în total 90 de proiecte care se aflau în lista de rezervă, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 223,80 milioane euro. Acestea vor continua etapele de evaluare și selecție în vederea contractării.

Totodată, vor fi acoperite sume în valoare de 42 milioane euro, asumate din contribuție proprie de către beneficiari, pentru a se încadra în alocările financiare inițiale.

Prin aplicarea acestor măsuri, valoarea proiectelor contractate în Regiunea Vest va ajunge în final la 1,13 miliarde euro – fonduri europene nerambursabile și o rată de contractare de 176%.

Decizia supracontractării vine ca urmare a demersurilor realizate prin Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională (ROREG).

 „Această supracontractare reprezintă un mare beneficiu pentru regiunea noastră, este o sumă importantă pentru comunitățile locale din Regiunea Vest, peste 200 de milioane de euro, bani care vor ajunge în domenii de mare interes, fie că vorbim despre educație - reabilitarea, modernizarea și dotarea unor școli, creșe și grădinițe sau universități, sunt foarte multe astfel de proiecte și e nevoie de ele, fie că vorbim despre noi amenajări urbane, transport și iluminat public sau infrastructură socială – locuințe și centre sociale. Iată că propunerile noastre de supracontractare, pe care le-am făcut de-a lungul celor trei ani de când a început programul, s-au materializat. Bineînțeles, acești bani trebuie transformați în lucrări, va depinde foarte mult și de capacitatea beneficiarilor de a se putea mobiliza și ne responsabilizează pe toți, pentru că și pentru noi înseamnă un volum imens de documente pe care va trebui să le procesăm. Va trebui să contractăm aceste proiecte și vrem ca până în luna septembrie să finalizăm acest proces”, a declarat directorul general al ADR Vest, domnul Sorin Maxim.

Astfel, în urma supracontractării, în Regiunea Vest ar urma să fie contractate în final proiecte în valoare nerambursabilă de 237 milioane euro pe Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile (158%), 105 milioane euro pe Axa 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii (468%), 104 milioane euro pe Axa 10 – Infrastructură educațională (429%) și 26 milioane euro pe Axa 3 – Eficiență energetică – Iluminat public (278%).

***

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitați să ne contactaţi: telefon/ fax – 0256-491.981/ 0256-491.923, e-mail - office@adrvest.ro.

 

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia