AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Fonduri europene pentru piste de biciclete, trotuare noi și vehicule electrice, prin Programul Regional Vest, în municipiul Caransebeș

Un nou proiect contractat în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027: […]

Mai mult
PS: Finanțări active pentru investiții în laboratoarele de microbiologie ale unităților sanitare publice

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Un nou apel de proiecte lansat în cadrul Programului Sănătate, pentru investiții în oncologie

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
PTJ: Proiecte în valoare de aproape 700 de milioane de lei, depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara!

Nu mai puțin de 58 de proiecte au fost depuse […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Raportul privind cetățenia Uniunii...

Raportul privind cetățenia Uniunii Europene: acțiuni concrete și priorități pentru cetățenii UE

16/12/2020

Comisia Europeană a publicat Raportul din 2020 privind cetățenia Uniunii, care face bilanțul progreselor înregistrate în ceea ce privește cetățenia UE de la ultimul raport, din 2017.
Raportul stabilește totodată noi priorități pentru următorii ani și acțiuni concrete în beneficiul cetățenilor europeni, cum ar fi o actualizare a orientărilor UE privind libera circulație, importantă mai ales în contextul provocărilor generate de pandemiei COVID-19.

Astfel, acțiuni și prioritățile propuse vizează:

Consolidarea participării democratice, a capacitării și a incluziunii. Comisia Europeană urmează să actualizeze normele privind drepturile de vot ale cetățenilor mobili ai UE. Se dorește facilitarea furnizării de informații cetățenilor atunci când votează la alegerile locale și europene, precum și a schimbului de informații relevante în domeniu între statele membre.
Facilitarea liberei circulații și simplificarea vieții de zi cu zi. Comisia dorește să îmbunătățească securitatea juridică a cetățenilor UE atunci când aceștia călătoresc, studiază sau lucrează într-un alt stat membru. De asemenea, anul viitor va fi prezentată o inițiativă privind simplificarea obligațiilor fiscale ale cetățenilor UE.
Se vor proteja în continuare drepturile cetățenilor UE cu reședința în Regatul Unit, în conformitate cu Acordul de retragere.
Protejarea și promovarea cetățeniei UE. „Cetățenia europeană nu este de vânzare. Comisia va continua să abordeze riscurile pe care le prezintă pentru cetățenia UE programele pentru investitori, iar în cazurile în care este necesar, va aplica proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor”, atrag atenția reprezentanții Comisiei Europene.
Protejarea cetățenilor UE în Europa și în străinătate inclusiv în perioadele de criză. Comisia va revizui, în cursul anului viitor, normele UE privind protecția consulară.

Reprezentanții Comisiei precizează că vor colabora îndeaproape cu statele membre, inclusiv cu autoritățile locale și regionale, cu alte instituții, societatea civilă și bineînțeles cu cetățenii pentru a pune în aplicare aceste priorități.

Mai multe informații sunt disponibile accesând pagina https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_20_2395.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia