AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Ghidul de finanțare pentru proiectele POR etapizate în cadrul PR Vest, în consultare publică

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat în consultare publică, în data […]

Mai mult
Primele investiții în mediul privat, prin Programul Regional Vest. Peste 5 milioane de lei pentru 5 microîntreprinderi din județele Arad și Timiș

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat primele contracte de […]

Mai mult
Programul Sănătate: Apel nou în consultare publică

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Sănătate, […]

Mai mult
Bilanțul Regio-POR 2014-2020: peste 920 de milioane de euro investiți în Regiunea Vest

Regiunea Vest a reușit să atragă cu peste 40% mai […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Proiectele Regiunii Vest și...

Proiectele Regiunii Vest și simplificarea condițiilor de accesare a fondurilor UE, în atenția Comisiei Europene

13/12/2019

Vizita reprezentanților Comisiei Europene la Timișoara s-a încheiat astăzi, 12 decembrie, cu un tur care a cuprins mai multe proiecte implementate la nivel local prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) și o conferință de presă.

Doamna Vittoria Alliata di Villafranca, director în cadrul DG Regio - Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene, a participat ieri la o dezbatere având ca temă „Prioritățile bugetare ale UE pentru perioada 2021-2027”, la Universitatea de Vest, alături de domnul Gabriel Friptu, director general adjunct – Ministerul Fondurilor Europene din România, și domnul Sorin Maxim, director general ADR Vest.

Ulterior, reprezentanta Comisiei Europene s-a întâlnit cu primarii municipiilor reședință de județ din Regiunea Vest. Doamna Vittoria Alliata di Villafranca a vrut să afle ce aşteptări şi ce proiecte majore au reprezentanții administrațiilor publice locale pentru viitoarea perioadă de programare. Cei prezenți au vorbit despre proiecte de dezvoltare urbană cu finanţare europeană în derulare, dar şi despre intenţii de investiţii pentru 2021-2027, în contextul începerii activităţii de planificare pentru această perioadă. S-a discutat aşadar despre nevoile Regiunii Vest, despre investiţii, mobilitate urbană și reducerea emisiilor de dioxid carbon, infrastructură - necesitatea asigurării unor bune conexiuni între marile orașe din Vestul României și un sistem de sănătate eficient.

Reprezentata DG Regio a sesizat disparitățile care există inclusiv în interiorul regiunii, între județe, și a subliniat necesitatea intervențiilor țintite pentru reducerea acestor diferențe.

Un alt subiect abordat în aceste zile ține de simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene și noul rol pe care ar urma să și-l asume agențiile pentru dezvoltare regională în acest context.

„Decizia e în faza finală de aprobare și de rafinare. Sperăm că cel târziu până la sfârșitul anului va fi aprobată în Guvern noua formulă, noua arhitectură de alocare a fondurilor și noile programe pe care România și le va asuma începând cu 2021-2027. Propunerea la care se lucrează este cu Autorități de Management regionale pe Programul Operațional Regional. După calculele mele, eu cred ca se va putea obține o creșterea a productivității prin acest transfer la nivel regional de cel puțin 40% față de ce există acum. Ca timing, cred că se va reduce cel puțin la un sfert timpul de procesare. Eu cred ca asta ar simplifica o mare parte din proceduri, în cazul în care noi vom deveni Autoritate de Management. Evident, mai sunt probleme de legislație națională care trebuie corectate și cred că actualul proces de simplificare, care se va încheia la finalul acestui an cu un raport consistent și cu măsuri foarte clare de simplificare, va fi folosit ca bază de pornire pentru următorul ciclu”, a explicat directorul general al ADR Vest.

„În aceste două zile am discutat și despre cum poate Agenția (n.r. – ADR Vest) să joace un rol și mai important pe viitor. Finanțarea se face în cicluri de 7 ani, ne aflăm în ciclul 2014-2020 al programului, urmează 2021-2027, și am vrut să vedem și ce noi roluri poate prelua Agenția, cum poate fi programul implementat și gândit la nivel regional. În mod clar vor fi multe avantaje (…) În România în general se simte o nevoie imensă pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor UE. Avem un program care începe în sfârșit la nivel central, plecând de la București, și eu vreau să văd simplificări majore, pași concreți în acest proces, pentru că altfel nu va fi posibil să fie folosite bine aceste fonduri care sunt disponibile, cu toată această birocrație și procedurile care există”, a atras atenția reprezentata Comisiei Europene.

Doamna Vittoria Alliata di Villafranca s-a întâlnit în aceste zile și cu reprezentanți ai mediului privat din Regiunea Vest, a discutat cu aceștia despre necesitățile companiilor în perspectiva următoarei perioade de programare și a vorbit despre importanța și susținerea inovării, o altă prioritate a Comisiei Europene.

La invitația ADR Vest, reprezentata DG Regio, împreună cu Giacomo Mattino, șef al Unității Enterprise Europe Network și Internaționalizarea IMM-urilor, DG Grow, și Gergely Tardos, ofițer Politici Divizia Ecosisteme de Inovare, DG Cercetare și Inovare - Comisia Europeană au participat ieri la INNOMATCH 2019, cel mai important eveniment de inovare al Regiunii Vest.

Au fost aproximativ 200 de participanți înscriși la INNOMATCH 2019 și speakeri din șapte țări europene. Au participat la eveniment experți în politici publice, inovare, dezvoltare și cercetare, alături de antreprenori de top din Europa – UiPath, Centrul de Inovare St John's - Universitatea Cambridge, Frontier Connect și Mo’Real Universe sunt doar câțiva dintre inovatorii care și-au spus povestea anul acesta.

***

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitați să ne contactaţi: telefon/fax – 0256-491.981/ 0256-491.923, e-mail - office@adrvest.ro.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia