AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Un nou apel de proiecte, competitiv, pentru Revitalizare și regenerare urbană - ghid de finanțare în consultare publică

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de […]

Mai mult
Consultare publică - Eficiență energetică - clădiri publice

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate […]

Mai mult
Noi investiții în modernizarea infrastructurii, în echipamente și facilități de top pentru studenți, cu finanțare europeană, la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

Investițiile în educație continuă, în Regiunea Vest, cu modernizarea instituțiilor […]

Mai mult
Ghid publicat: Lansare Apel de selecție a beneficiarilor de servicii suport pentru digitalizare, destinat autorităților publice locale prin intermediul EDIH DIGIVEST

Consorțiul DIGIVEST, format din ADR Vest (lider de proiect), Clusterul Regional Tehnologia Informațiilor […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Proiecte europene de peste...

Proiecte europene de peste 10 milioane de euro în județul Hunedoara. Se restaurează amfiteatrul Ulpia Traiana Sarmizegetusa și se reabilitează Incinta I - Dealul Cetății Deva

16/07/2019

Patru noi contracte de finanțare prin Regio - Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în valoare totală de peste 10 milioane de euro, au fost semnate astăzi de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Consiliul Județean Hunedoara și primăriile municipiilor Deva și Hunedoara.

Este vorba despre proiectele:

„Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”;

„Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”;

„Amenajare grădină urbană în zona Zamfirescu”;

„Reabilitarea/ modernizarea/ dotarea unităților de învățământ antepreșcolar și preșcolar (creșe și grădinițe) din Municipiul Hunedoara, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1.

Proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vizează conservarea și restaurarea amfiteatrului roman din acest sit arheologic, pe o suprafață de aproape 5.000 de metri pătrați. 

Sunt prevăzute lucrări ample: reconstruirea și gazonarea arenei, consolidarea și reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli și tribune.

Proiectul cuprinde amenajarea parţială a gradenurilor de pe tronsonul sudic, astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală. 

Se propune amenajarea spațiului dintre intrarea nr. 7 şi intrarea nr. 12, prin reconstituirea volumetrică a zonelor Podium, Maenianum primum şi Tribuna oficialităţilor.

Reconstituirea Podiumului se va face prin amplasarea unor plăci de marmură cu dimensiunile elementelor de cornişă găsite la faţa locului și, tot din marmură, va fi realizată balustrada către arenă. De asemenea, sunt prevăzute bănci din marmură/ travertin/ calcar/ gresie. 

Pentru reconstituirea Maenianum primum se propune realizarea de gradenuri din plăci de marmură, pe care să fie amplasate bănci. Vor rezulta cinci rânduri de bănci cu şezut din lespezi de marmură, pe console de marmură. Se dorește înglobarea unor elemente originale (console și bănci din marmură/ travertin/ calcar, fragment de scară, etc.) în noua compoziţie. 

Reconstituirea Tribunei oficialităţilor se va face ținându-se cont de coloana corintică găsită la fața locului de arheologul Gabor Szinte. 

Se dorește valorificarea acestui obiectiv de patrimoniu - Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, prin lucrări de conservare și restaurare, intervenții care să conducă la creșterea numărului de vizitatori și implicit la dezvoltarea zonei și a regiunii.

Valoarea totală a proiectului este de 22.089.484,65 lei, din care 21.308.028,78 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 54 de luni.

Semnatarii contractului au fost domnul Mircea BOBORA, președintele Consiliului Județean Hunedoara, și domnul Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest - Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Proiectul privind reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva vizează refuncționalizarea Incintei I a acestui ansamblu monument istoric, în scopul valorificării potențialului său turistic și cultural. 

Investiția cuprinde consolidarea și reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planșeelor intermediare și a șarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uși și ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranță și festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video și racordarea la utilități. Se va interveni pe o suprafață de aproximativ 2.060 mp.

Este prevăzută, de asemenea, digitizarea obiectivului de patrimoniu. 

Proiectul vine în completarea celui implementat în cadrul POR 2007-2013 - „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva”.

Valoarea totală a investiției este de 23.154.195,52 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 21.556.556,03 lei. Durata de implementare – 50 de luni.

Proiectul privind amenajarea grădinii urbane din zona Zamfirescu – municipiul Deva prevede reconversia și refuncționalizarea unui teren degradat. Va fi creată o nouă zonă verde, de aproximativ 3.400 mp, cu facilități de recreere pentru locuitorii orașului – spații verzi, locuri de joacă, alei.

Valoarea totală a investiției este de 904.328,48 lei, din care 800.155,36 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 24 de luni.

Semnatarii celor două contracte au fost domnul Florin Nicolae OANCEA, primarul municipiului Deva, și domnul Sorin MAXIM.

În municipiul Hunedoara va fi reabilitată, modernizată și dotată cu finanțare europeană Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1.

Astfel, imobilul din Piața Florilor nr. 1 bis (cu un regim de înălțime S+P+1E și 1.922 mp suprafață construită desfășurată) va fi consolidat și reabilitat termic, se vor reface finisajele și acoperișul tip terasă, va fi înlocuită tâmplăria interioară, se vor reabilita sistemul de încălzire, de furnizare a apei calde și instalația de iluminat, vor fi create facilități pentru persoanele cu dizabilităţi și locuri de joacă.

Aproximativ 260 de copii se vor bucura de o grădiniță reabilitată, cu dotări moderne.

Valoarea totală a proiectului este de 5.382.947,46 lei, din care 5.275.288,50 lei nerambursabili. Durata de implementare – 20 de luni. 

Semnatarii contractului au fost domnul Dan BOBOUȚANU, primarul municipiului Hunedoara, și domnul Sorin MAXIM.

Proiectele sunt finanțate prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, respectiv Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile și Axa Prioritară 10 -   Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale.

***

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio - POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 492 de proiecte, în valoare totală de 706,81 milioane euro, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 578,86 milioane euro.

***

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitați să ne contactaţi: telefon/fax - 0256-491.981/ 0256-491.923; e-mail - office@adrvest.ro.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia