AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Susțin complet procesul de regionalizare a fondurilor europene”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a făcut o […]

Mai mult
Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 122/2020, trimisă spre reexaminare

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea […]

Mai mult
Programul Operațional Regional (POR) Vest 2021-2027, apreciat de Comisia Europeană

Aprecierile pozitive din partea reprezentanților Comisiei Europene pentru gradul de maturitate al POR […]

Mai mult
Proiect pentru un sistem de iluminat public modernizat, la Deta

Orașul Deta va avea un sistem de iluminat public modernizat, […]

Mai mult
Arhiva

Pași importanți către descentralizarea fondurilor europene pentru dezvoltare regională

07/07/2021

După ce săptămâna trecută Plenul Camerei Deputaților a votat proiectul de lege care consfințește statutul de Autoritate de Management pentru Agențiile pentru Dezvoltare Regională din România, astăzi, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat o întâlnire cu reprezentanții acestora și cu organizațiile reprezentative ale autorităților locale. Scopul: agreerea detaliilor privind descentralizarea și gestionarea Programelor Operaționale Regionale.

Potrivit stadiului actual al organizării viitoarelor fonduri structurale 2021-2027, ar urma să existe opt Programe Operaționale Regionale, pe fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare, în locul unui singur program pentru toate, așa cum a fost din 2007 până acum.

„Continuăm procesul de regionalizare și întâlnirea de astăzi a avut scopul găsirii soluțiilor tehnice pentru a-l pune în practică, într-un mod cât mai simplu și care să răspundă rigorilor Comisiei Europene și ale Autorității de Audit. Dorim să operaționalizăm noul sistem cât mai rapid și fără riscuri ulterioare. Fondurile europene se regionalizează primele și este un experiment pe care ar trebui să îl urmeze și restul administrației”, a declarat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Pregătirea viitoarelor Programe operaționale are loc, în această perioadă în paralel cu finalizarea Planului Național de Redresare și Reziliență. În ultima perioadă, reprezentanții Ministerului au avut o serie de întâlniri, atât cu Comisia Europeană, cât și cu Autoritatea de Audit, pe lângă mecanismul de implementare a PNRR, și pe subiectul operaționalizării Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) ca autorități de management pentru Programele Operaționale Regionale.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia