AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Pachetul privind finanțele digitale:...

Pachetul privind finanțele digitale: o nouă abordare pentru a încuraja inovarea în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor

24/09/2020

Măsuri esențiale pentru sprijinirea redresării economice a UE: Comisia Europeană a adoptat astăzi, 24 septembrie 2020, un nou Pachet privind finanțele digitale.

Acest pachet cuprinde o strategie privind finanțele digitale, o strategie privind plățile de mică valoare, precum și propuneri legislative pentru un cadru de reglementare al Uniunii Europene privind criptoactivele și reziliența operațională digitală.

Pachetul va oferi consumatorilor mai multe opțiuni și oportunități în ceea ce privește serviciile financiare și plățile moderne, asigurând în același timp protecția consumatorilor și stabilitatea financiară, potrivit reprezentanților Comisiei Europene.

Strategia privind finanțele digitale vizează transformarea serviciilor financiare ale Europei în servicii mai ușor de utilizat din punct de vedere informatic și stimularea inovării responsabile și a concurenței între furnizorii de servicii financiare din UE.

Strategia va reduce fragmentarea pieței unice digitale, astfel încât consumatorii să poată avea acces la produse financiare la nivel transfrontalier și întreprinderile Fintech nou-înființate să își extindă activitatea și să se dezvolte. Aceasta va asigura faptul că normele UE privind serviciile financiare sunt adecvate pentru era digitală, pentru aplicații cum ar fi inteligența artificială și tehnologia blockchain.

Strategia urmărește totodată să asigure condiții de concurență echitabile între furnizorii de servicii financiare, fie că este vorba de bănci tradiționale sau de întreprinderi din domeniul tehnologiei: aceeași activitate, aceleași riscuri, aceleași reguli.

 Strategia privind plățile de mică valoare va aduce plăți moderne și eficiente din punct de vedere al costurilor. Își propune să le ofere cetățenilor și întreprinderilor europene servicii de plată sigure, rapide și fiabile. Va permite consumatorilor să plătească mai ușor în magazine și să efectueze tranzacții de comerț electronic într-un mod sigur și convenabil.

„Strategia vizează realizarea, în UE, a unui sistem de plăți de mică valoare pe deplin integrat, care să includă soluții de plăți instant la nivel transfrontalier. Aceasta va facilita plățile în euro între UE și alte jurisdicții și va promova apariția unor soluții de plată naționale și paneuropene”, arată reprezentanții CE.

Prin elaborarea unor norme mai sigure și ușor de utilizat, din punct de vedere informatic, de către consumatori, Comisia își propune să stimuleze inovarea responsabilă în sectorul financiar al UE, în special pentru întreprinderile digitale nou-înființate, cu un grad ridicat de inovare. Vor fi reduse totodată eventualele riscuri legate de protecția investitorilor, spălarea banilor și criminalitatea informatică.

Mai multe informații despre Pachetul privind finanțele digitale sunt disponibile pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România: https://ec.europa.eu/romania/news/20200924_pachetul_privind_finantele_digitale_ro.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia