AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Investim în educație de calitate pentru viitorul copiilor noștri. În Regiunea Vest se pot depune proiecte pentru investiții în modernizarea grădinițelor, școlilor și liceelor publice

Copiii noștri merită să învețe într-un mediu care le stimulează creativitatea, […]

Mai mult
2,7 milioane de euro investiți în modernizarea Universității din Petroșani, prin Programul Regional Vest

Investiții majore, pentru dezvoltarea învățământului superior în Valea Jiului și […]

Mai mult
Undă verde pentru regenerarea urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiect

Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în […]

Mai mult
Peste 100 de milioane de euro investiți în Regiunea Vest în anul 2024, prin Programul Regional Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a investit peste 100 de […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Noi investiții în educație...

Noi investiții în educație în Hunedoara și Caraș-Severin: două licee și o școală gimnazială vor fi reabilitate cu aproape 8 milioane de euro, prin Programul Regional Vest

10/12/2024

1.300 de elevi de la trei instituții de învățământ din Regiunea Vest - Liceul Teoretic „Traian Lalescu” și Școala Gimnazială nr. 2 din municipiul Hunedoara, respectiv Liceul Teoretic „Tata Oancea” , din orașul Bocșa - vor învăța în clădiri reabilitate termic, în urma unor investiții realizate prin Programul Regional Vest.

Reprezentanții ADR Vest și cei ai Primăriei Municipiului Hunedoara; respectiv ai Primăriei Orașului Bocșa au semnat contractele de finanțare pentru proiectele care vizează modernizarea celor trei unități educaționale.

La Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara vor fi reabilitate două corpuri de clădire – cel al liceului și cel al punctului termic, vechi de jumătate de secol. Aici vor avea loc lucrări de izolare termică a fațadelor, lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, lucrări de instalare/reabilitare a sistemelor de climatizare, lucrări de reparație și înlocuire a acoperișului, instalarea unui sistem solar fotovoltaic și instalarea unui sistem de producere a energiei termice pentru încălzire, prin intermediul pompei de caldura aer-apă. În total, vor fi reabilitați peste 3.300 de metri pătrați de construcție, aparținând celor două corpuri de clădire.

Proiectul este complementar unor alte investiții realizate la acest liceu, prin care sălile de curs au fost dotate cu mobilier și echipamente IT.

Peste 2,2 milioane de euro vor fi investiți în proiect, din care peste 2 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Investiția va reduce consumul de energie al unității de învățământ cu peste 70%.

Tot la Hunedoara vor avea loc lucrări similare la Școala Gimnazială nr. 2. Aici vor fi reabilitați termic aproape 3.400 de metri pătrați ai unei construcții vechi de aproape 50 de ani. Lucrările cuprind izolarea termică a fațadei, înlocuirea centralei termice, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice, modernizarea instalației de iluminat în clădiri, precum și adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități.

Peste 2 milioane de euro vor fi investiți în proiect, din care aproape 1,7 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Și aici, investiția va reduce consumul de energie al unității de învățământ cu peste 70%.

Și la Bocșa, în județul Caraș-Severin, Liceul Teoretic „Tata Oancea” va fi modernizat în vederea creșterii eficienței energetice. Odată cu reabilitarea termică a corpurilor de clădire ale liceului și creșterea eficienței energetice, 800 de elevi și cadre didactice vor beneficia de un confort termic sporit și de spații educaționale modernizate.

În prezent, clădirile Liceului „Tata Oancea” sunt neizolate termic, tâmplăria este veche, șarpanta și învelitoarea sunt parțial sau total degradate, instalațiile termice, electrice și sanitare sunt în stare necorespunzătoare sau inexistente în unele corpuri, finisajele interioare necesită renovare, iar pardoselile, parchetul și gresia sunt deteriorate parțial.

Prin măsurile propuse, se va îmbunătăți semnificativ eficiența energetică a clădirilor, se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră și se va promova utilizarea energiei regenerabile - se va reduce consumul de energie primară și a emisiilor de CO2 cu 76% pentru unul dintre corpurile de clădire ale școlii și până la 96% pentru celelalte trei. De asemenea, prin modernizarea și eficientizarea energetică, se vor reduce costurile de întreținere și se va asigura un mediu sănătos și confortabil pentru elevi și profesori.

Valoarea totală a proiectului este de 3,5 milioane euro, din care aproape 1,8 milioane euro reprezintă finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 24 de luni.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia