AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Fonduri europene pentru piste de biciclete, trotuare noi și vehicule electrice, prin Programul Regional Vest, în municipiul Caransebeș

Un nou proiect contractat în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027: […]

Mai mult
PS: Finanțări active pentru investiții în laboratoarele de microbiologie ale unităților sanitare publice

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Un nou apel de proiecte lansat în cadrul Programului Sănătate, pentru investiții în oncologie

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
PTJ: Proiecte în valoare de aproape 700 de milioane de lei, depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara!

Nu mai puțin de 58 de proiecte au fost depuse […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Muzeul Mineritului din Anina...

Muzeul Mineritului din Anina si Teatrul Mihai Eminescu din Oravita sunt primele proiecte din judetul Caras-Severin pentru care se va acorda finantare europeana prin Regio-POR 2014-2020

16/05/2017

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest), in calitate de Organism Intermediar pentru Regio-Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014-2020 in Regiunea Vest, a semnat primele doua contracte de finantare prin Regio-Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014-2020 din judetul Caras-Severin.

Proiectele pentru care au fost semnate contractele de finantare sunt:

  • „Restaurarea, conservarea, reabilitarea si punerea in valoare a monumentului de clasa A, Ansamblul Putului I Anina” – beneficiar: orasul Anina
  • „Lucrari de restaurare, conservare si dotare la Teatrul Mihai Eminescu – cladire monument istoric L.M.I. CS-II-m-A-11154 si amenajare peisagistica a parcului adiacent” – beneficiar: orasul Oravita.

Ambele proiecte vizeaza monumente istorice de valoare nationala (grupa A).

Semnatarii acestor contracte au fost primarii celor doua localitati care vor beneficia de finantare Regio-POR 2014-2020 – domnul Gheorghe ROMANU, primarul orasului Anina, si domnul Dumitru URSU, primarul orasului Oravita – alaturi de domnul Sorin MAXIM, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest-Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 in Regiunea Vest.

***

Proiectul orasului Anina „Restaurarea, conservarea, reabilitarea si punerea in valoare a monumentului de clasa A, Ansamblul Putului I Anina” vizeaza restaurarea, conservarea si reabilitarea monumentelor Putul I si Masina de extractie cu aburi care compun Ansamblul Putului I, Anina, precum si amenajarea si dotarea acestora cu scopul de a infiinta Muzeul Mineritului Anina. Promovarea noului Muzeu al Mineritului Anina si includerea sa in cadrul mai multor circuite turistice nationale si internationale sunt, de asemenea, parte din demersurile prevazute prin proiect.

Implementarea proiectului se va desfasura pe parcursul a 33 de luni. Dupa finalizarea perioadei de implementare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu mai mult de 8.500 de turisti la finalul primului an dupa implementarea proiectului (de la 465 de vizitatori pe an inainte de interventia asupra obiectivului de patrimoniu, la 9000 de vizitatori dupa interventia asupra obiectivului).

 Finantarea nerambursabila acordata proiectului este de aproximativ 14,6 milioane lei iar valoarea totala a acestuia este de aproximativ 15,2 milioane lei.

***

Proiectul orasului Oravita „Lucrari de restaurare, conservare si dotare la Teatrul Mihai Eminescu – cladire monument istoric L.M.I. CS-II-m-A-11154 si amenajare peisagistică a parcului adiacent” vizează creșterea atractivității turistice a orasului Oravita prin restaurarea si valorificarea durabila a cladirii teatrului si a parcului de langa aceasta. Astfel, proiectul are prevazute lucrari care presupun reabilitarea interioarelor cladirii teatrului, a fatadelor si a invelitorii, dar si a zonelor adiacente cladirii cu scopul repunerii in functiune, a protejarii cladirii de intemperii si pentru imbunatatirea aspectului exterior.

Amenajarea peisagistica a parcului adiacent si promovarea turistica a Teatrului Mihai Eminescu in vederea includerii acestuia in cadrul circuitelor turistice constituie, de asemenea, activitati ale acestui proiect. Promovarea se va face cu ajutorul digitizarii 3D a obiectivului, prin dezvoltarea unei pagini web a Teatrului Mihai Eminescu, prin promovarea pe retelele de socializare precum si prin intermediul realizarii si diseminarii de materiale publicitare.

Perioada de implementare a proiectului este de 41 de luni. La finalul primului an dupa incheierea proiectului, se estimeaza o crestere a numarului vizitatorilor cu peste 3.800 de turisti (de la 1.960 de vizitatori pe an inainte de interventia asupra obiectivului de patrimoniu, la 5.778 de vizitatori dupa interventia asupra obiectivului).

Finantarea nerambursabilă acordata proiectului este de aproximativ 9,3 milioane lei iar valoarea totala a acestuia este de aproximativ 9,6 milioane lei.

***

Cele doua proiecte pentru care au fost semnate contractele de finantare vor primi fonduri nerambursabile prin Regio-POR 2014-2020 in cadrul axei prioritare 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural - si a prioritatii de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural. Apelul de proiecte pentru prioritatea de investitii 5.1 a fost lansat in 25 mai 2016 si a avut ca termen limita pentru depunere data de 25 noiembrie 2016. Apelul a fost de tip competitiv si are o alocare financiara de 28,81 milioane euro. 22 de proiecte, cu o valoare a finantarii nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finantare in cadrul acestui apel de proiecte.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia