AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Apel nou lansat de...

Apel nou lansat de UE: ”100 de orașe neutre climatic și inteligente până în 2030”

24/11/2021
Orașul tău poate deveni un exemplu pentru întreg continentul și va primi și sprijin pentru asta!
Comisia Europeană lansează în 25 noiembrie, printr-un eveniment public, un apel pentru orașele interesate să devină parte a misiunii ”100 de orașe neutre climatic și inteligente până în 2030”.
360 milioane EUR vor fi investiți în acest program, în domeniul mobilității, energiei și planificării urbane, doar în perioada 2021 – 2023.
Misiunea ”100 de orașe neutre climatic și inteligente până în 2030” va mobiliza autoritățile, întreprinderile, investitorii, precum și  cetățenii pentru a atinge două obiective:
  • Să creeze cel puțin 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic și inteligente până în 2030;
  • Să se asigure că aceste orașe acționează ca centre de experimentare și inovare pentru a permite tuturor orașelor europene să le urmeze exemplul până în anul 2050.
Misiunea a fost lansată de Comisia Europeană în luna octombrie, ca parte din Inițiativa EU Missions, una dintre principalele noutăți ale programului Orizont Europa. EU Missions au ca scop abordarea provocărilor societale cu care se confruntă Europa, în materie de sănătate, climă și mediu și atingerea unor obiective ambițioase în aceste domenii până în anul 2030.
Pactul Ecologic European are două obiecctive importante, iar orașele joacă un rol esențial în atingerea lor:
  • Reducerea emisiilor cu 55% până în 2030;
  • Transformarea Europei în primul continent neutru climatic până în 2050,
Informații complete despre Misiunea 100 orașe inteligente și neutre climatic până în 2030 se pot regăsi în kit-ul informativ lansat de Comisia Europeană și publicat la:

https://ec.europa.eu/info/news/mission-climate-neutral-and-smart-cities-info-kit-cities-now-available-2021-oct-29_en

Partea I a Kitului („Înțelegerea Misiunii Orașelor”) este un ghid practic pentru a ajuta orașele să se pregătească pentru apelul (call-ul) de exprimare a interesului pentru a participa la Misiune. Partea a II-a (”Un scurt ghid pentru neutralitatea climatică urbană”) oferă resurse și strategii pentru neutralitatea climatică la nivel de oraș. Partea a II-a este menită să fie îndrumare pe parcursul implementării Misiunii.

Înscrierea pentru participare la eveniment și detalii puteți regăsi pe:

https://cor.europa.eu/en/events/Pages/conference-on-european-missions.aspx

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia