AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

PTJ: Apel pentru idei de proiecte: Tehnologii strategice pentru Europa

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Apel pentru idei de proiecte în domeniul sănătății

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Sesiune de informare privind Programul Sănătate – finanțările pentru oncologie și microbiologie

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Proiecte în valoare totală de aproape 2,2 miliarde de lei, depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara, prin Programul Tranziție Justă

Interes crescut pentru primul apel dedicat IMM-urilor din județul Hunedoara, […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Investițiile majore din cadrul...

Investițiile majore din cadrul Regio-POR care nu se finalizează în 2023 vor fi finanțate prin alte programe europene

19/10/2023

70 de proiecte contractate prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020 și aflate în pericol de a pierde finanțarea din cauza neîncadrării în termenul limită pentru implementare (31 decembrie 2023) vor fi etapizate, astfel încât să poată fi continuate prin alte programe cu finanțare europeană.

 Procesul are loc în urma unei derogări a Comisiei Europene, reglementată la nivel național de OUG 36, care prevede ca proiectele din perioada de programare 2014-2020 cu o valoare de peste 1 milion de euro și minimum 5% progres financiarnefinalizate până în 31 decembrie 2023 să poată fi etapizate și preluate la finanțare pe alte programe, în funcție de specificul lor. Investițiile respective sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest 2021-2027, Programul Sănătate și Programul Incluziune și Demnitate Socială.

În Regiunea Vest, 58 de proiecte cu o valoare nerambursabilă estimată pentru etapizare de 83 de milioane de euro sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest. Cea mai mare valoare o au proiectele din domeniul mobilității urbane (peste 25 de milioane de euro), cele referitoare la învățământul preuniversitar (18 milioane de euro), respectiv „Revitalizare și regenerare urbană” (16 milioane de euro). De asemenea, două drumuri județene cu o valoare estimate pentru etapizare de aproape 8 milioane de euro pot fi preluate la finanțare prin PR Vest.

Finanțarea proiectelor etapizate se va realiza din alocările Programului Regional Vest 2021-2027. Astfel, Unitățile Administrav-Teritoriale care dispun de alocări dedicate vor consuma din alocările proprii pentru a susține finanțarea proiectelor etapizate. Pentru apelurile competitive, se va diminua alocarea aferentă respectivelor apeluri cu valoarea proiectelor etapizate, ceea ce va afecta alocarea care va fi lansată pe PR Vest pentru toate orașele eligibile.

Alte șapte proiecte cu o valoare nerambursabilă estimată de aproape 6 milioane de euro au fost propuse pentru etapizare din Programul Sănătate.

Programul Incluziune și Demnitate Socială cuprinde cinci proiecte etapizatedin cadrul Regio-POR 2014-2020, cu o valoare nerambursabilă rămasă de etapizat în valoare de 3,5 milioane de euro.

Perioada de implementare a proiectelor etapizate prin PR Vest este de maximumun an, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024 conform unei hotărâri adoptate de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională în 18 octombrie. În aceeași ședință a CDR s-a decis ca termenul maxim pentru închiderea listei proiectelor propuse spre etapizare să fie 31 octombrie 2023.

Alte 79 de proiecte din cadrul Regio-POR 2014-2020 vor fi încadrate în categoria proiectelor nefinalizate și nefuncționale. Aceste proiecte beneficiază doar de perioadă de timp suplimentară pentru finalizarea contractelor, iar toate cheltuielile efectuate după 31 decembrie 2023 vor fi suportate din bugetele beneficiarilor.

Listele cu proiectele propuse pentru etapizare și cele încadrate în categoria proiectelor nefinalizate și nefuncționale din fiecare județ al Regiunii Vest pot fi consultate aici.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia