AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Investitii de peste 10...

Investitii de peste 10 milioane de euro, prin Regio-POR, in judetul Hunedoara. Se infiinteaza Muzeul Civilizatiei Dacice la Orastie

06/06/2019

Cinci noi contracte de finantare prin Regio - Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014-2020 au fost semnate astazi, 6 iunie 2019, la sediul Consiliului Judetean Hunedoara. 

Sunt proiecte in valoare totala de peste 10 milioane de euro - infiintarea Muzeului Civilizatiei Dacice la Orastie, modernizarea Ambulatoriului din municipiul Vulcan, realizarea unui centru social de zi pentru persoanele varstnice din orasul Aninoasa si reabilitarea termica a unui numar de sapte blocuri de locuinte din Vulcan si Hateg.

Finantare europeana pentru realizarea Muzeului Civilizatiei Dacice la Orastie

Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Vest si Primaria Municipiului Orastie, in parteneriat cu Consiliul Judetean Hunedoara, au semnat contractul de finantare pentru „Realizarea Muzeului Civilizatiei Dacice, cu reabilitarea si modernizarea strazilor de acces, in Municipiul Orastie”.

Este o investitie in valoare totala de peste 5 milioane de euro, care prevede infiintarea unui nou muzeu al civilizatiei dacice in judetul Hunedoara, la Orastie, prin restaurarea, refunctionalizarea si dotarea cladirii de pe strada Nicolae Balcescu nr. 16 (Dp+P+2E, 2.862 mp suprafata desfasurata).

Sunt prevazute: inlocuirea invelitorii imobilului, revizuirea sarpantei din lemn, refacerea finisajelor interioare si exterioare, refacerea instalatiilor electrice, sanitare si de incalzire, anveloparea planseelor, dotarea cu echipamente IT si cu mobilier etc.

Muzeul va prezenta expozitii permanente de etnografie si arheologie – „Civilizatia Dacilor din Muntii Orastiei”, de icoane si de carte veche, precum si expozitii temporare.

Lucrarile vor conduce la imbunatatirea ofertei culturale si educationale a orasului si a judetului, dar si la imbunatatirea infrastructurii urbane, pentru ca o componenta importanta a proiectului se refera la reabilitarea si modernizarea strazilor din zona muzeului – parte carosabila, trotuare si semnalizare rutiera (0,534 km). 

Se va interveni pe strazile: Nicolae Balcescu (tronsonul 2), Nicolae Iorga, Ion Creanga si Cetatii.

Valoarea totala a investitiei este de 24.283.201,91 lei, din care 22.821.748,98 lei reprezinta fonduri nerambursabile. Perioada de implementare este de 43 de luni.

***

De asemenea, astazi a fost semnat contractul de finantare pentru modernizarea si dotarea cu echipamente medicale performante a Ambulatoriului din municipiul Vulcan.

Este prevazuta reabilitarea unei cladiri care nu este utilizata in prezent si transformarea ei in centru de zi, de asistenta si recuperare, dar si de socializare si petrecere a timpului liber pentru varstnici.

Va fi refacut imobilul de pe strada Uzinei nr. 1 (P+2E, 1.537 mp) prin termoizolarea fatadei, montarea de tamplarie termoizolanta, reabilitarea sistemului de incalzire si climatizare, dotarea cu mobilier si echipamente conform destinatiei, implementarea unui sistem de management pentru monitorizarea si controlul sistemului de încalzire/ preparare apa calda, monitorizarea consumurilor energetice etc. 

Valoarea totala a investitiei este de 4.334.472,88 lei, din care 4.247.783,31 lei fonduri nerambursabile.

In ceea ce priveste reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, la Vulcan se va interveni la patru imobile - bd. Mihai Viteazu nr. 41, bl. 44, sc. A, B, C, D, E, str. Fantanelor nr. 1, bl. T (3 scari), bd. Mihai Viteazu nr. 10, bl. D5, sc. I si II, str. Nicolae Titulescu nr. 69A, bl. D9, sc.I si II. 

La Hateg, vor fi reabilitate termic trei imobile - str. Sarmisegetusa bl. 13A, Aleea Centralei bl. A3 si C1.

Valoarea totala a celor doua proiecte de eficientizare energetica este de 7.898.474,61 lei, din care 3.999.450,97 lei bani nerambursabili. Un numar de 414 gospodarii vor beneficia de un consum redus de energie in urma realizarii lucrarilor.

Contractele au fost semnate de primarii unitatilor administrativ-teritoriale beneficiare, domnii Ovidiu-Laurentiu BALAN (Orastie),Gheorghe Ile(Vulcan), Marcel Adrian Goia(Hateg), Nicolae Dunca(Aninoasa), si de domnul Sorin MAXIM, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest - Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 in Regiunea Vest, in prezenta domnului Mircea BOBORA, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

***

Proiectele sunt finantate prin Regio-POR 2014-2020,Axa Prioritara 13 - Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii, Axa prioritara 8 - Dezvoltarea infrastructurii sanitare si sociale, respectivAxa prioritara 3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia