AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Acasa
  4. /
  5. Proiecte_Regio-POR_2014-2020

AR

  • Regio-POR în Regiunea Vest: sunt multe școlile care s-au schimbat în bine în ultimii ani în regiunea noastră, în urma investițiilor cu finanțare europeană!

    Vă prezentăm exemplul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din municipiul Arad. Clădirea școlii a fost reabilitată termic printr-un proiect finanțat în cadrul Regio-POR 2014-2020.

    Lucrările au vizat creșterea performanței energetice a unității de învățământ, prin intervenții de reabilitare termică, igienizarea interioară a imobilului, înlocuirea tâmplăriei, cu montarea de glafuri interioare și exterioare, refacerea instalației termice, montarea unei instalații solare pentru prepararea apei calde de consum și a unui sistem de detecție-avertizare incendiu.

    Totodată, au fost refăcute trotuarele de protecție a clădirii și a fost realizată o rampa pentru persoanele cu dizabilități.

    Valoarea totală a investiției a fost de 3.099.342,92 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 3.035.396,06 lei, asigurată prin #Regio-POR, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 - Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor, Operațiunea B - clădiri publice.

    Proiectul <<Reabilitare termică clădire Școala Gimnazială "Avram Iancu">>, având ca beneficiar Primăria Municipiului Arad, se află în etapa de monitorizare a durabilității investiției.
  • Regio-POR în Regiunea Vest: și Poliția de Frontieră s-a modernizat printr-un proiect european, la Arad!

    Este vorba despre proiectul de „Reabilitare termo-energetică a pavilionului C1 (Corpuri C1 și C2) din cadrul imobilului 49-273, sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad”.

    Vedeți în imaginile noastre cum arăta sediul înainte și cum se prezintă el acum, odată finalizată investiția implementată prin Regio - Programul Operațional Regional 2014-2020.
    Au avut loc intervenții ample pentru creșterea eficienței energetice:
    - izolarea interioară a imobilului, inclusiv subsolul, cu fibre de celuloză, placarea cu rigips a pereților interiori, aplicarea unei tencuieli termoizolante la exterior și izolarea soclului perimetral cu vată minerală bazaltică;
    - înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie din lemn și geam triplu termoizolant;
    - termoizolarea plăcilor peste sol și subsol, precum și a planșeului peste pod;
    - reabilitarea instalațiilor – de încalzire, distribuție a apei calde menajere și electrică, înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele tip LED;
    - instalarea de sisteme de panouri solare fotovoltaice și panouri solare pentru producere apă caldă menajeră;
    - realizarea unei instalații de climatizare sistem VRV (cu funcționare în regim de pompă de căldură, cu recuperarea căldurii, care să asigure răcirea și încălzirea spațiilor de birouri în funcție de anotimp) și a unui sistem de ventilare mecanică;
    - lucrări de management energetic - automatizare, control și monitorizare pentru economisirea energiei șamd.

    Valoarea totală a proiectului a fost de 13 milioane de lei, din care 4,46 milioane lei finanțare nerambursabilă, prin #Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.
    Beneficiar - Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea - Poliţia de Frontieră, Oradea.
  • Regio-POR în Regiunea Vest: vorbim despre companiile private care și-au dezvoltat activitatea prin acest program

    Una dintre ele este Arsat Industrie SRL, o companie 100% românească, de la Pecica, județul Arad, societate care a profitat din plin de această oportunitate pe care o reprezintă finanțările europene și a investit în noi tehnologii de-a lungul anilor, prin mai multe proiecte. Arădenii furnizează piese metalice de înaltă calitate pentru producători de renume mondial din industria aerospațială, automotive și nu numai.

    De exemplu, prin proiectul privind „Consolidarea poziţiei pe piaţă a societăţii Arsat Industrie SRL prin achiziţia de echipamente inovative şi performante în loc. Pecica, jud. Arad”, beneficiarul a achiziționat mai multe echipamente tehnologice performante, necesare pentru manipularea motoarelor de avioane (centre de prelucrare cu comandă numerică orizontale, centru CNC de prelucrare cu laser, strunguri cu comandă numerică etc.), softuri pentru programarea mașinilor și anticoliziune pentru mașini, un sistem fotovoltaic portabil și un sistem de iluminat cu LED.
    Investiția a fost implementată în cadrul Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 2.2 - Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor.

    Valoarea totală a proiectului a fost de 11,6 milioane lei, din care 4,5 milioane lei finanțare nerambursabilă.
  • Regio-POR în Regiunea Vest: mai este de lucru, dar starea drumurilor județene începe să se schimbe în Arad, prin proiectele cu finanțare europeană!

    Vă prezentăm stadiul lucrărilor de modernizare și reabilitare care se desfășoară prin Regio-POR pe DJ709 Arad – Pâncota și DJ792C Buteni – Pâncota, în județul Arad.

    Investiția derulată de Consiliul Judetean Arad se află în implementare, stadiul de realizare fiind de aproximativ 28% în prezent.
    Au fost semnate contractele de lucrări aferente celor două loturi și sunt în derulare lucrările de execuție la structura rutieră pe diferite tronsoane ale proiectului.

    Ce mai este de făcut pentru ca aceste drumuri județene să ofere condiții civilizate de deplasare?
    Vor continua lucrările de modernizare a structurii rutiere pe cele două loturi, urmează realizarea de parcări și stații de autobuz, realizarea de intersecții și conectarea la drumurile laterale, amplasarea de dispozitive de scurgere și evacuarea a apelor, reparații și înlocuiri podețe, realizarea măsurilor privind siguranța circulației - parapete, indicatoare, marcaje etc.

    Valoarea totală a proiectului este de 139,2 milioane lei, din care 136,3 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă, asigurată în cadrul #Regio - Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 6 - Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională.
    Proiectul „Modernizare DJ709 km 0+800…30+700 Arad – Pâncota şi reabilitare DJ792C, km 0+000…21+000 şi 26+000…36+300 Buteni – Pâncota” are ca termen de finalizare, conform contractului, data de 31.12.2021.
  • Regio-POR în Regiunea Vest: vă prezentăm stadiul proiectului prin care se urmărește îmbunătățirea sistemului de transport public din municipiul Arad, prin achiziția a zece tramvaie noi și moderne

    A fost semnat contractul de furnizare cu Astra Vagoane Călători în cadrul proiectului. Patru tramvaie cu dublă articulație și de capacitate mare Imperio au fost livrate, iar beneficiarul așteaptă ca celelalte șase, tip vagon și de capacitate medie, să fie furnizate în cursul acestui an.

    Pe lângă reducerea poluării (nivel de zgomot și consum de energie electrică), creșterea eficienței și a gradului de confort pentru călători, proiectul cuprinde și derularea unei campanii de promovare a transportului în comun și a mijloacelor alternative de transport în defavoarea autoturismelor personale, precum și de educație în domeniul protecției mediului.

    Valoarea totală a investiției este de 87,4 milioane de lei, din care 72,1 milioane de lei - nerambursabili. Suma este asigurată prin #Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.
    Data de finalizare, conform contractului, este 31.01.2022.

    Beneficiarul proiectului „Achiziție material rulant electric, 4 tramvaie dublă articulație capacitate mare și 6 tramvaie vagon capacitate medie” este Primăria Municipiului Arad.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: despre cum investițiile cu fonduri europene pot contribui la diversificarea activităților companiilor din vestul României

    Cu o investiție de peste 10 milioane de lei, dintre care peste 4,5 milioane – bani nerambursabili, societatea BGMPACK PRESTCOM BOGMAT SRL a reușit să pună în funcțiune o unitate de producție a ambalajelor din plastic, alături de cele din carton, existente deja.

    Compania din județul Arad a achiziționat o instalație specializată pentru producția ambalajelor din plastic, împreună cu soluțiile de software personalizate; și a creat, în acest fel, 6 locuri noi de muncă, dintre care unul pentru un angajat din categoria persoanelor defavorizate.

    Investiția s-a materializat și prin standardizarea calității producției și managementului, prin recertificarea celor două sisteme de management care guvernează fluxul de producție în societate.
    În plus, noul produs de ambalare din plastic realizat de către companie a fost certificat în conformitate cu standardizarea care definește proprietațile ambalajelor de protecție ESD, necesare pentru protejarea dispozitivelor sensibile la descarcari electrostatice.

    Proiectul a fost realizat prin Axa de finanțare 2, a Regio-POR, prin care se urmărește îmbunatațirea competitivitații întreprinderilor mici si mijlocii, precum și „sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor”.
  • Regio-POR în Regiunea Vest: Grădinița Local 1 din Vinga are toate șansele să îi întâmpine pe cei mici cu o față nouă începând din toamnă

    Aici e în plin proces de implementare un proiect care va schimba condițiile de învățare pentru cei mai tineri locuitori ai comunei arădene. Proiectul prevede mai multe intervenții:
    - Crearea unei săli multifuncționale, a unei zone destinate personalului cancelarie, vestiare, grup sanitar, depozitare etc.) şi a unui spatiu-filtrului pe zona de acces;
    - Recompartimentarea grădiniței în trei săli de clasă, pentru tot atâtea grupe (mică, mijlocie, mare) cu program normal;
    - Reabilitarea clădirii existente – modernizarea instalațiilor, finisarea interioarelor și exteriorului, reabilitarea termică a fațadelor, înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare și consolidarea
    - Structurii de rezistență;
    - Desființarea clădirii anexă (magazia) și reamenajarea curții: alei pietonale, spații verzi, loc de joacă, gard împrejmuitor;
    - Facilitarea accesului la educație pentru persoanele cu dizabilități, prin construirea unei rampe de acces și reorganizarea grupurilor sanitare, dar și prin dotarea cu covor tactil de hidare și inscripții, trasee pentru persoane cu dificultăți vizuale, pentru o orientare mai ușoară;
    - Dotarea spațiului cu echipament ce va contribui la un proces educational de calitate, pentru 65 de participanți.

    Progresul estimat al lucrărilor este de 87%, iar termenul de finalizare este 30 septembrie 2021.
    Investiția totală este de peste 3,2 milioane de lei, dintre care, peste 2,2 milioane – bani nerambursabili.

    Beneficiarul proiectului este Primăria Vinga, prin Axa prioritară 10 - Îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

  • Banii europeni reprezintă o importantă sursă de finanțare pentru afacerile din Vestul țării

    Cu o investiție de peste 2,8 milioane de lei, din care aproape jumătate atrași prin Regio - Programul Operațional Regional 2014 – 2020, societatea Arlen Electronic SRL, din Arad, și-a diversificat activitatea de producție.

    În cadrul proiectului a fost achiziționată și pusă în funcțiune o unitate de productie SMT (surface mount technology) formată din:
    - un echipament automat pentru realizarea printarii si montajului SMT;
    - un sistem specific de transport, lipire si verificare optica a plăcilor SMT;
    - solutii software pt monitorizarea printarii si montajului SMT (avantajul oferit de monitorizarea pe calculator presupune implicit o extindere a utilizarii tehnologiilor informatice in cadrul firmei, in scopul eficientizarii intregii activitati de producție).

    În plus, s-a realizat standardizarea calitătii producției și managementului prin:
    Certificarea a doua sisteme de management care guverneaza fluxul de productie in societate: ISO 9001: 2015 și ISO 14001:2015;
    Certificarea noului produs realizat în cadrul societatii, plecând de la standardul de compatibilizare electromagnetică ce defineşte proprietatile EMC ale plăcilor electronice.

    Proiectul a fost implementat prin Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor.

  • La Sântana, în județul Arad, două blocuri de locuințe îmbracă haine noi începând din acest an, după investițiile realizate prin Programul Operațional Regional

    Imobilele de pe străzile Mihai Viteazu au fost reabilitate printr-un proiect în valoare de peste 2,3 milioane de lei, dintre care peste 900.000 – fonduri nerambursabile.

    Lucrările, al căror beneficiar a fost Primaria Santana au constat în:
    - Izolarea termică a fațadei cu vata minerala;
    - Înlocuirea tâmplăriei existente cu una din PVC;
    - Termoizolare;
    - Înlocuirea unor elemente deteriorate din șarpantă;
    - Crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități, respectiv montarea marcajelor tactilo- vizuale;

    Proiectul „Creșterea eficienței energetice la clădiri rezidențiale in orașul Sântana județul Arad” a fost implementat prin axa prioritara 3, „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”.

  • Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad se îmbracă în haine noi 

    Clădirea monument istoric va fi reabilitată și restaurată printr-un proiect finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Peste 14 milioane de lei sunt investiți în proiect, dintre care, peste 13 milioane sunt bani nerambursabili (FEDR + bugetul de stat).

    La finalul proiectului, clădirea va avea fațadele reabilitate integral, tâmplăriile exterioare vor fi reabilitate, iar cele din PVC vor fi înlocuite cu tâmplărie din lemn.
    De asemenea, sistemul de iluminat arhitectural va fi înlocuit cu unul modern, cu corpuri de iluminat pe bază de led.

    În plus, lucrările asupra clădirii teatrului cuprind și:
    - refacerea șarpantei, schimbarea completă a învelitoarei existente din tabla și țiglă, schimbarea elementelor suport ale acesteia și montarea de parazăpezi pentru protecție;
    - refacerea sistemul de captare a apei pluviale de la nivelul acoperișului;
    - reabilitarea instalației de paratrăsnet existentă;
    - refacerea trotuarului curții interioare construcției.

    Lucrările sunt în derulare, cu un progres de 92%. Termenul de finalizare este 31 decembrie 2021.
    Proiectul „Reabilitare cladire Teatru Clasic Ioan Slavici Arad - ETAPA 1- Restaurare si Reabilitare exterioară” este implementat prin Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

CS

  • Regio-POR în Regiunea Vest – iată cum se transformă școlile din Banat prin proiectele cu finanțare europeană!

    Vă prezentăm exemplul Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița, județul Caraș-Severin, unde au avut loc lucrări de reabilitare energetică, reparații și consolidare:
    - izolarea termică a fațadei școlii (partea opacă – cu plăci de vată bazaltică și partea vitrată - tâmplărie cu geam termopan și din PVC);
    - termo-hidroizolarea acoperișului tip terasă, termoizolarea acoperișului tip șarpantă și a planşeelor peste ultimul nivel și parter;
    - reabilitarea instalației de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, inclusiv montarea unei centrale termice noi;
    - instalarea de panouri solare și fotovoltaice;
    - refacerea instalației electrice și a celei de distribuţie a apei reci;
    - instalarea de corpuri de iluminat cu LED și senzori de mișcare/ prezență;
    - implementarea unor sisteme de climatizare și ventilație mecanică cu recuperarea căldurii, precum și a unui sistem integrat de management energetic pentru monitorizarea tuturor instalațiilor din clădire (electrică, termică, ventilație, climatizare, incendiu, control acces, efracție);
    - facilități pentru persoanele cu dizabilități (rampă de acces la intrare, grup sanitar);
    - înlocuirea tâmplăriei interioare, șamd.

    Lucrările au fost finalizate și recepționate.
    „Finalizarea investiției de la Colegiul Național „Traian Lalescu”, demarată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, aduce beneficii substanțiale. În urma acestui proiect, va rezulta o scădere a consumului anual de energie primarã cu aproximativ 77%. Este o reducere semnificativă a costurilor, iar resursele financiare economisite vor putea fi direcționate spre alte zone, în lucrări de modernizare sau pentru investiții în dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ. Totodată, va crește gradul de confort al elevilor și cadrelor didactice. Primăria Resita beneficiază din plin de această linie de finanțare. Avem depuse proiecte de reabilitare energeticã pentru toate unitățile de învățământ din municipiu, acestea aflându-se în diverse faze de implementare”, a declarat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.
    Investiția a avut o valoare totală de aproximativ 8,95 milioane lei, din care 6,28 milioane lei finanțare nerambursabilă, asigurată prin #Regio-POR 2014-2020.


  • Regio-POR în Regiunea Vest: mergem la Reșița, în județul Caraș-Severin, unde se apropie de finalizare un proiect complex de revitalizare a zonei centrale a municipiului

    Vă prezentăm stadiul acestei investiții, care are drept scop reducerea deplasărilor cu autoturismul și promovarea transportului alternativ nemotorizat, prin măsurile luate, de modernizare sau creare de noi zone pietonale și piste pentru bicicliști, precum și de îmbunătățire a accesului la stațiile de transport în comun și a condițiilor de transfer între diferite mijloace de transport.

    Proiectul are trei componente. Prima, deja finalizată, a vizat modernizarea zonei pietonale centrale a Reșiței, o legătură pietonală între stațiile viitorului traseu al tramvaiului - Piața 1 Decembrie 1918.
    O altă componentă finalizată a cuprins modernizarea trotuarelor pe Bulevardul Revoluţia din Decembrie (Podul 7 Noiembrie – Staţia de carburanți MOL).

    A rămas în lucru amenajarea de piste de biciclete şi alei pietonale pe străzile de legatură dintre arterele majore de circulaţie Bulevardul Revoluţia din Decembrie şi Bulevardul A.I. Cuza, pentru acces la staţiile de transport în comun (Cartierul Lunca Pomostului, străzile Gratz, George Enescu, Nicolae Titulescu, Nicolae Bălcescu, Bielefeld și Parâng), unde lucrările sunt executate în proporție de 70%.

    Data de finalizare a proiectului este, conform contractului, 30 iunie 2021.
    Valoarea totală a investiției este de 52,5 milioane lei, din care 48,3 milioane lei finanțare nerambursabilă în cadrul #Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

    Beneficiar – Primaria Resita.
  • Regio-POR în Regiunea Vest: punem în valoare bijuteriile ascunse ale regiunii

    Vă prezentăm imagini de pe șantierul Teatrului „Mihai Eminescu” din Oravița, județul Caraș-Severin, Teatrul Vechi care a intrat în restaurare printr-un proiect cu finanțare europeană. Vedeți în fotografiile noastre cum arată clădirea celui mai vechi teatru din România la scurt timp de la demararea lucrărilor acolo!

    Obiectivul general al proiectului este creșterea atractivității turistice a orașului Oravița prin restaurarea și valorificarea durabilă a acestui obiectiv de patrimoniu de clasă A, care să contribuie astfel și la dezvoltarea economică a zonei.

    De asemenea, pe lângă restuararea și conservarea Teatrului „Mihai Eminescu”, care ar urma să fie inclus în circuitul turistic local, regional și național, investiția mai cuprinde și amenajarea parcului din fața teatrului.

    Valoarea totală a proiectului depășește 10 milioane de lei, din care 9,28 milioane lei finanțare nerambursabilă, asigurată prin #Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
    Beneficiarul investiției - „Lucrări de restaurare, conservare și dotare la Teatrul Mihai Eminescu – Clădire monument istoric LMI CS-II-M-A-11154 și amenajarea peisagistică a parcului adiacent” este Primaria Oravita.

    Contractul de lucrări este în derulare, iar ADR Vest vă va ține la curent cu evoluția lor.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: Cetatea Ladislau de pe Clisura Dunării, din Coronini, județul Caraș-Severin, începe să prindă contur în forma ei restaurată pe măsură ce avansează lucrările inițiate acolo cu bani europeni

    Fortificația, a căror ruine le puteți vedea clar acum în imaginile noastre, datează de la 1427-1428!
    Este un proiect complex, care cuprinde consolidarea, restaurarea, conservarea și protecția Cetății Ladislau, realizarea unui punct de belvedere prin amenajarea Turnului 3 de Sud-Vest, conservarea zidurilor și turnurilor cetății cu asize de piatră, amenajarea de platforme și pasarele, construirea unui corp anexă, realizarea de instalații electrice și sanitare, realizarea iluminatului arhitectural și ambiental, amenajarea incintei sitului și realizarea de alei pietonale.

    Până în prezent s-a realizat un progres al lucrărilor de aproximativ 20% în zonă.

    Cetatea medievală va fi introdusă în diverse circuite turistice naționale și internaționale, în vederea creșterii numărului de turiști, și este prevăzută diversificarea serviciilor culturale prin organizarea și desfășurarea a minimum patru evenimente anuale periodice, cu accent pe păstrarea tradițiilor locale.

    Obiectivul proiectului este de a dezvolta turismul în zonă prin restaurarea și punerea în valoare a acestui monument istoric și de a crește gradul de informare și interes pentru cultură.
    Valoarea totală a investiției este de 19,8 milioane lei, din care 19,3 milioane lei reprezintă finanțare europeană, asigurată prin #Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

    Beneficiarul proiectului este Primăria Comunei Coronini.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: despre o perlă a Banatului, Băile Herculane, unde se află în implementare un proiect european de conservare și valorificare a patrimoniului natural și construit pentru dezvoltarea turismului balnear

    Obiectivul proiectului - revitalizarea stațiunii prin realizarea de investiții în infrastructura rutieră existentă și promovarea obiectivelor turistice și a stațiunii propriu-zise pentru atragerea unui număr cât mai mare de turiști în vederea dezvoltării economice a zonei și creșterii nivelului de trai al populației.

    Investiția cuprinde șase obiective care vor fi reabilitate/ modernizate: Strada Mihai Eminescu - Piața 1 Mai, Strada Piața Hercules, Podul Pecinișca 1, Podul Pecinișca 2, Podul de beton și Parcul Vicol.

    Contractul de execuție este în derulare, realizându-se un progres al lucrărilor de 50%.
    Până în prezent s-a intervenit în zonele Strada Mihai Eminescu - Piața 1 Mai, Piața Hercules și Parcul Vicol, unde au avut loc lucrări de reabilitare/ modernizare a infrastructurii rutiere, inclusiv la partea de utilități și s-au refăcut sau creat noi spații verzi – s-au realizat plantări și lucrări de gazonare, alei, foișoare, pergole, sisteme de irigații, etc.

    Valoarea totală a investiției este de peste 15,4 milioane lei, din care 15,1 milioane lei finanțare nerambursabilă, prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 7 - Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului.

    Se dorește creșterea atractivității și îmbunătățirea imaginii stațiunii turistice Băile Herculane, prin dezvoltarea infrastructurii rutiere și de turism, precum și activități de promovare, dar și creșterea numărului mediu de salariați din stațiune.
    Proiectul este implementat de Primăria Băile Herculane.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: banii europeni pot reprezenta o resursă importantă pentru dezvoltarea activității firmelor din vestul țării

    Grazzi Consulting SRL și-a diversificat activitatea și și-a crescut competitivitatea în domeniul fabricării ambalajelor din material plastic, printr-un proiect cu finanțare europeană.

    În cadrul proiectului:
    - au fost cumpărate echipamente specifice activității de fabricare a articolelor de ambalaj din material plastic (folie, pungi si saci);
    - a fost redus consumul de energie și s-au aplicat măsuri de îmbunătățire a calității mediului.
    - au fost create 5 locuri noi de muncă;

    Valoarea totală a investiției este de aproape un milion de lei, din care aproape 900.000 lei - finanțare nerambursabilă, prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii.

    Proiectul răspunde astfel obiectivului general al Regio-POR 2014-2020 „creșterea competitivității economice și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a condițiilor infrastructurale și a serviciilor, care să asigure o dezvoltare sustenabilă a regiunilor, capabile să gestioneze în mod eficient resursele, să valorifice potențialul lor de inovare și de asimilare a progresului tehnologic”.

    Proiectul a fost implementat de Grazzi Consulting SRL

  • Regio-POR în Regiunea Vest: Un centru social de zi pentru persoane vârstnice se construiește la Slatina-Timiș, în județul Caraș Severin

    Una din clădirile din comună se află în această perioadă într-un amplu proces de reabilitare și extindere. Clădirea va fi modernizată energetic, elementele de construcție vor fi izolate termic și vor avea loc intervenții asupra instalațiilor.

    Tot în cadrul proiectului, centrul de zi va fi dotat cu echipamentele necesare pentru desfasurarea activitații.

    Înființarea centrului social de zi va avea loc în clădirea modernizată și extinsă, prin licențierea acestui centru Compartimentului de Asistența Socială și Medical Comunitară aflat în subordinea primarului comunei Slatina-Timiș. În prezent, Primaria comunei, prin Compartimentul Asistența Sociala si Medical Comunitara este acreditat ca furnizor de servicii sociale prin Decizia nr. 4122/28.11.2018, emisa de catre Ministerul Muncii si Justiției Sociale.

    Investiția totală este de 1,47 milioane de lei, dintre care 1,44 milioane – bani nerambursabili, iar beneficiarul este Primaria Slatina-Timis .
    Termenul de implementare a proiectului este 31 august 2021.

    Proiectul „Reabilitare și extindere clădire pentru înființare centru social de zi persoane vârstnice” face parte din Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: Structură de cazare de cinci stele realizată prin Regio - Programul Operațional Regional 2014-2020, la Băile Herculane

    Aproape 6 milioane de lei, dintre care 2,8 milioane, bani nerambursabili, au fost investiți în noua structură a SC JOJO SRL.

    Suma a fost utilizată pentru construirea unei pensiuni turistice de 5 stele și asigurarea utilităților necesare funcționării acesteia.

    Unul dintre obiectivele pe care și le propune proiectul este dezvoltarea turistică a Băilor Herculane, prin asigurarea unor servicii superioare de cazare.

    În urma investiției, au fost create 7 noi locuri de muncă.
    Proiectul a fost implementat prin Axa prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii; Prioritatea de investiții 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor.

  • Sediul primăriei din Băile Herculane trece printr-un proces de reabilitare, realizată cu ajutorul fondurilor europene

    Sediul primăriei din Băile Herculane trece printr-un proces de reabilitare, realizată cu ajutorul fondurilor europene.

    Proiectul, implementat prin Regio-Programul Operațional Regional 2014 – 2020, își propune creşterea eficienţei energetice a clădirii prin realizara unor lucrări de intervenţie, după cum urmează:
    - Înlocuirea tâmplăriei exterioare;
    - Termoizolarea pereţilor exteriori şi a planşeului superior precum şi izolarea plăcii de la nivelul demisolului;
    - Reabilitarea termică a sistemului de încălzire prin montarea unei centrale termice cu randament ridicat cu combustibil de natură regenerabilă;
    - Montarea de panouri fotovoltaice pentru iluminat şi prepararea apei calde menajere;
    - Montarea de corpuri de iluminat cu LED, pentru eficientizarea iluminatului şi reducerea consumului de energie electrică;
    - Refacerea acoperişului degradat şi înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor;
    - Refacerea finisajelor interioare;
    - Montarea unei rampe pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități în instituție;

    Investiția este de 1,58 milioane de lei, dintre care 1,55 milioane – bani nerambursabili.
    Beneficiarul proiectului este Primăria Băile Herculane, iar termenul de finalizare este 30 septembrie 2021.
    „Eficientizarea energetică a clădirii primăriei oraşului Băile Herculane” este realizată prin Axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon.

  • Una dintre cele mai adânci mine din Europa este pe cale să devină cel mai mare muzeu al mineritului din România

    Anina, orașul din Caraș Severin care a cunoscut o perioadă de prosperitate cu ajutorul mineritului, încearcă să se reconvertească într-un oraș al turismului, cu ajutorul fondurilor europene.

    Fosta mină, ridicată acum două secole, va deveni un punct de atracție pentru vizitatorii Banatului Montan. Printr-un proiect finanțat prin Regio-Programul Operațional Regional, Ansamblul Puțului I, Anina, monument industrial de clasă A, va fi restaurat, conservat, reabilitat și pus în valoare. Tot aici, va lua naștere Muzeul Mineritului Anina.
    Conform proiectului, noul obiectiv va deveni un adevărat motor pentru dezvoltarea orașului și se dorește un model de bună practică pentru celelalte zone miniere ale Regiunii Vest.

    Proiectul urmărește trei mari obiective:
    1. Restaurarea, conservarea și reabilitarea monumentelor Puțul I și Mașina de extracție cu aburi, care compun "ANSAMBLUL PUȚULUI I, ANINA”;
    2. Amenajarea și dotarea monumentelor Puțul I și Mașina de extracței cu aburi care compun "ANSAMBLUL PUȚULUI I, ANINA” în scopul înființării Muzeului Mineritului Anina;
    3. Promovarea noului Muzeu al Mineritului Anina și însușirea rolului de Centru polizator in dezvoltarea locală și regională.

    Proiectul are o valoare totală de peste 15 milioane de lei, dintre care 14,5 milioane reprezintă sume nerambursabile.
    Termenul de finalizare a lucrărilor este 30 noiembrie 2021, iar beneficiarul este Primăria Oraşului Anina . Proiectul este în implementare și înregistrează un progres de 49,34%. Contractul de lucrări este în derulare, până în prezent stadiul valoric al lucrărilor este de 46,33%.

    Proiectul este implementat prin Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

HD

  • Regio-POR în Regiunea Vest: bani europeni pentru a păstra și pune în valoare patrimoniul nostru cultural-istoric!

    Vă prezentăm stadiul lucrărilor la Castelul Corvinilor din Hunedoara, aflat în restaurare printr-un astfel de proiect european.

    Schelele sunt sus și șantierul avansează la castel, puteți vedea imagini de la fața locului. Lucrările de execuție sunt realizate în proporție de 42% la acest obiectiv.

    La Castelul Corvinilor sunt prevăzute lucrări complexe de consolidare și reabilitare a zonelor afectate, parte din obiectiv, precum și lucrări de restaurare - finisaje interioare și exterioare, lucrări de reconstituire și de amenajare a unor spații rezultate din reconstituirea unor planșee, refacerea și introducerea lor în circuitul turistic.

    Proiectul privind „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor - Municipiul Hunedoara, Județul Hunedoara” are ca beneficiar Primăria Hunedoara.
    Valoarea totală a investiției este de 21.884.908,73 lei, finanțarea nerambursabilă fiind de 21.447.210,55 lei.
    La solicitarea beneficiarului, perioada de implementare a fost prelungită de la 62 luni la 86 luni, până la data de 31.08.2021.

    Proiectul beneficiază de finanțare prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiție - 5.1, „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: o istorie a mineritului așteaptă să fie descoperită în județul Hunedoara, la Petroșani

    Vedeți în imaginile noastre o parte din colecţiile acestui muzeu unic din Valea Jiului, care prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare, precum și lucrările realizate acolo în ultimii ani cu bani europeni.

    Prin proiectul „Reabilitarea clădirii Muzeului Mineritului și amenajare muzeistică”, implementat de Primăria Municipiului Petroșani, s-au realizat:
    - reabilitarea clădirii muzeului, compusă din demisol, parter și pod, prin executarea unor lucrări de reparații, intervenții de consolidare și intervenții structurale;
    - accesibilizarea imobilului pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, prin realizarea unei platforme-ascensor automate în zona accesului principal și amplasarea unui lift interior care asigură accesul de la demisol până în pod;
    - dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea și protejarea patrimoniului cultural și cu instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea utilităților și a condițiilor de climatizare, siguranță la foc și antiefracție;
    - amenajarea zonei exterioare - alei, trotuare, spații verzi, realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea de exponate și un spațiu tip piațetă în fața clădirii.

    Lucrările de reabilitare și amenajarea muzeistică, realizate prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritara 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, au fost finalizate în august 2020.
    Valoarea totală a investiției de la Muzeul Mineritului Petrosani a fost de 4,94 milioane lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 4,84 milioane lei.
  • Regio-POR în Regiunea Vest: zonele în paragină se transformă în parcuri moderne prin investițiile cu finanțare europeană

    Se întâmplă în municipiul Orăștie, județul Hunedoara, unde, pe un teren unde nu era nimic, a ”crescut” un parc frumos, cu multiple funcționalități.

    A fost finalizat proiectul de amenajare de spații verzi publice cu acces nelimitat în zona urbană Stadion Mecanica, implementat de Primăria Municipiului Orăştie în cadrul Regio-POR 2014-2020.
    Data finalizării investiției este, conform contractului de finanțare, 31.03.2021, dar noul parc din zona Stadion Mecanica a fost deja inaugurat astăzi de către autoritățile locale.

    Obiectivul general al proiectului a fost reconversia și refuncționalizarea terenurilor degradate și neutilizate din zona Stadion Mecanica din Orăștie.
    În zona respectivă a fost creat un spațiu verde cu o suprafață de 35.125 de metri pătrați, cu multiple facilități de recreere: teren multifuncțional de sport, loc de joacă pentru copii, zonă de fitness, skatepark, fântână arteziană, scenă pentru activități culturale, vestiare, toalete etc.
    Totodată, zona a fost special accesibilizată pentru persoanele cu handicap locomotor.
    Parcul dispune de un sistem de iluminat fotovoltaic și un sistem automatizat de irigații care folosește ca principală sursa de alimentare apa din panza freatică.

    De asemenea, prin proiect a fost modernizată strada Tîrgului pe o lungime de 1,21 kilometri.
    Valoarea totală a investiției, conform contractului, a fost de 14.214.090 lei, din care 12.085.500 lei finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: mergem la Hunedoara și vizităm o altă firmă care a accesat finanțare europeană pentru o nouă unitate de producție și dotări

    MK Lighting produce sisteme de iluminat festiv și ornamente de sărbători.

    Vă prezentăm proiectul privind „Creșterea competitivității MK Lighting prin crearea unei noi unități de producție și dotarea cu echipamente performante”.

    Prin acest proiect a fost construită o hală de 840 de metri pătrați și a fost achiziționată o mașină CNC pentru îndoirea profilelor (cu Comandă Numerică Computerizată).

    De asemenea, au fost implementate standardele privind managementul calității și al mediului (ISO 9001 și ISO 14001) și s-au realizat certificarea calificării procedurilor de sudare și a sudorilor (EN ISO 15614-2:2005; EN ISO 9606-2:2004), certificarea cerințelor de calitate pentru sudarea prin topire a materialelor metalice (ISO EN 3834-3), certificarea elementelor structurale de aluminiu (SR EN 1090-3) și înregistrarea mărcii „Lighting Decor” la OSIM.

    Valoarea totală a investiției a fost de 2,74 milioane lei, din care 1,24 milioane lei finanţare nerambursabilă prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.2 - Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor.
  • Regio-POR în Regiunea Vest: Vă prezentăm proiectul prin care a luat naștere, cu bani europeni, un centru de zi și o unitate de îngrijire pentru bătrâni, în orașul Geoagiu, județul Hunedoara

    Prin această investiție s-a modernizat o clădire în suprafață de aproape 300 mp, din centrul orașului, de pe strada Feredeului nr. 1, destinată persoanelor vârstnice. Vedeți în imaginile noastre cum arăta obiectivul înainte și cum se prezintă el astăzi.
    Totodată, imobilul a fost dotat cu mobilier (mese, scaune, dulapuri, paturi) și aparate electrocasnice (aragaz, cuptor, hotă etc.).
    O altă componentă a fost achiziția unei ambulanțe sociale, extrem de importantă pentru derularea activității centrului.

    Proiectul a fost finalizat, iar valoarea sa totală a fost de 1,26 milioane lei, din care 1,20 milioane - nerambursabili.
    Finanțarea este asigurată prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale, Prioritatea de Investiție 8.1, care prevede investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale. Unul dintre scopurile acesteia este să reducă inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate, promovând incluziunea socială, prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale şi de recreere, precum şi trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile prestate de comunităţi.

    Beneficiarul proiectului privind „Înființarea centrului de zi și a unității de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice din orașul Geoagiu” este Primăria Orașului Geoagiu.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: La Călan, în județul Hunedoara, 140 de familii locuiesc în apartamente eficiente energetic, după investițiile realizate prin Regio-Programul Operațional Regional

    Opt blocuri de pe străzile Independenței și Unirii au suferit îmbunătățiri, după cum urmează:
    - Izolarea termică a fațadei – partea opacă și partea vitrată;
    - Montare sisteme alternative a energiei din surse regenerabile;
    - Inlocuirea corpurilor de ilmunat fluorescent și incadendescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață și montarea senzorilor de prezență;
    - Inlocuirea circuitelor electrice aferente părților comune;
    - Termoizolare placă peste ultimul nivel și termohidroizolare terasă casa scării;
    - Reparații la elementele de fațadă;
    - Reparații la acoperiș;
    - Crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități, respectiv montarea marcajelor tactilo- vizuale.

    Investiția totală a fost de peste 3,3 milioane de lei, dintre care jumătate – bani nerambursabili, iar beneficiarul a fost Primăria Orașului Călan

    Proiectul „Îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor de CO2 în sectorul rezidențial, Orașul Călan, județ Hunedoara” face parte din axa prioritara 3, „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: Casa de Cultură din Geoagiu se pregătește să primească o nouă față din toamnă

    La instituția de cultură din județul Hunedoara au loc lucrări care vor permite desfășurarea de evenimente în condiții îmbunătățite

    Clădirea este în plin proces de extindere printr-o construcție care acoperă platforma de la intrarea principală. În paralel, are loc reabilitarea termică, refacerea instalațiilor interioare, refacerea finisajelor si înlocuirea tâmplariei.
    Tot în cadrul proiectului se refuncționalizează grupul sanitar și se recompartimentează interiorul.

    Proiectul este finanțat prin Regio-Programul Operațional Regional 2014 – 2020, iar beneficiarul este Primăria Orașului Geoagiu. investiția totală este de peste 3 milioane de lei, dintre care 2,5 milioane – bani nerambursabili.

    Termenul de finalizare a lucrărilor este 31 august 2021.
    Proiectul „Reabilitare termică Casa de Cultură Ioan Budai Deleanu din orașul Geoagiu” face parte din axa prioritară 3, „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritate de investiție 3.1, „Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor”

  • Municipiul Orăștie dispune de o cantină socială nouă, înființată cu ajutorul fondurilor europene

    Cu o investiție de aproape 2,5 milioane de lei, din care peste 2,2 milioane – bani nerambursabili, o veche clădire din oraș a fost reabilitată, consolidată și apoi amenajată și dotată astfel încât să acorde cele mai bune servicii de asistență socială persoanelor în vârstă, cu dizabilități și în special celor defavorizate, din oraș.

    La noua cantină socială din localitatea hunedoreană, va fi asigurată o masa caldă zilnică pentru persoanele defavorizate din oraș, în limita alocației zilnice de hrană, aprobată prin Hotărâre de Guvern.

    Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea sistemului de protecție a persoanelor vârstnice din localitate, asigurarea accesului, pe bază de egalitate cu ceilalți cetățeni, la toate resursele comunității - bunuri, servicii, inclusiv servicii publice
    În Municipilui Orăștie populația rezidentă de 65 de ani și peste este de 2583 de persoane.

    Proiectul a fost finanțat prin Regio-Programul Operațional Regional 2014 – 2020, prin prioritatea de investitii 8.1, al cărei obiectiv înlreprezintă investițiile în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de colectivitățile locale.
    Beneficiarul investiției este Primăria Municipiului Orăştie .
  • Cu o investiție de aproape 5,7 milioane de lei, dintre care, peste 2 milioane, bani europeni, o firmă din Deva a reușit să își extindă capacitatea de producție și să creeze noi locuri de muncă pentru locuitorii din oraș

    Proiectul „Extinderea capacitatii de productie a SECURIT GRUP SRL”, implementat prin Regio-POR 2014 – 2020 a presupus mai multe investiții, materializate prin:
    - extinderea spațiului de lucru prin construirea a două hale de productie (structura metalica si montaj) adiacente halei existente, de cca. 1.275 mp;
    - dotarea cu 19 echipamente noi:
    - 8 masini de cusut de diferite tipuri;
    - un sistem de control vizual al cusaturilor cu telecamere;
    - un sistem de serigrafie pentru materiale textile
    - o masina automata cu ultrasunete pentru taiere benzi textile;
    - o presa cu ultrasunete pentru sudarea de benzi textile;
    - o masina de insemnare cu creta pentru benzi textile;
    - un motostivuitor;
    - două cântare de podea cu sistem de numarare piese;
    - un spectrofotometru;
    - un set de instrumentar (manechini) pentru testarea rezistentei centurilor);
    - un nou echipament specific în scopul obtinerii unei economii de energie.

    Investiția a generat cinci locuri de muncă noi și a crescut profitabilitatea și rentabilitatea posturilor de lucru existente.
    Proiectul a fost finanțat prin axa prioritara 2, „ Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, Prioritate de investiție 2.2,„Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor”.

  • Susținem educația, cu fonduri europene! La Hațeg, în județul Hunedoara, se află în plin proces de construcție o nouă școală gimnazială

    Unitatea de învățământ va avea două corpuri noi – unul aferent școlii, iar celălalt – sălii de sport.

    Primul corp de clădire este conceput să adăpostească 18 săli de clasă, destinate elevilor din clasele I-VIII. În plus, școala va fi dotată cu:
    -laboratoare de diferite specialități;
    -o bibliotecă cu sală de lectură;
    -o sală de mese în sistem catering;
    -o sală multifuncționala cu facilități necesare pentru derularea programului “Școala după școală”;
    -spații didactice
    -săli pentru departamentul administrativ și cu funcții specifice auxiliare activității școlare.

    Investiția totală în proiect este de peste 18 milioane de lei, dintre care peste 17,6 milioane sunt fonduri nerambursabile.
    Beneficiarul proiectului implementat prin Regio-Programul Operațional Regional 2014 - 2020 este Primăria oraşului Haţeg, iar termenul de implementare este 31.05.2022.

    Proiectul face parte din axa prioritară 10, „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”, Prioritate de investiție 10.1, „Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare”, Operațiunea B, „Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului”

TM

  • Regio-POR în Regiunea Vest: o clădire simbol a Timișoarei, Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, se află în plin proces de reabilitare

    Lucrările sunt realizate în proporție de aproximativ 55% la această oră.
    Proiectul cuprinde lucrări interioare şi exterioare de renovare, conservare și reabilitare a clădirii 

    Catedralei Romano-Catolice din Timişoara şi a împrejmuirii, în vederea integrării acestui monument istoric în circuitul turistic naţional şi internaţional. Intervențiile vizează:
    - renovarea / conservarea / reabilitarea clădirii catedralei, în suprafață totală de 1.490 mp;
    - reabilitarea / renovarea obiectivelor conexe: împrejmuire, amenajare curte interioară, alei acces lateral (asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități), branșament incendiu etc;
    - restaurarea criptei și a pietrelor tombale ale personalităților care își au locul de veci în cripta de sub nava Domului;
    - integrarea în circuitul turistic național și internațional a obiectivului restaurat și creșterea numărului de vizitatori (pagină web dedicată, tur ghidat, integrarea obiectivului în cadrul vizitelor organizate în Timișoara a grupurilor de turiști sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură națională sau internațională, consolidarea activităților în domeniul cultural).

    S-au efectuat lucrări de execuție atât în cadrul contractului de intervenții generale, cât și în cadrul celui care vizează componentele artistice ale Catedralei „Sfântul Gheorghe”, o componentă complexă care avansează.

    Data de finalizare a proiectului este 1 iulie 2021.

    Valoarea totală a investiției este de 21.767.121,96 lei, din care 21.316.962,01 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
    Beneficiarul proiectului este Episcopia Romano-Catolică Timișoara/Bistum Temeswar/Temesvári Egyházmegye.



  • Regio-POR în Regiunea Vest: avansează lucrările la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din Timișoara, care se extinde cu două noi corpuri de clădire și va fi modernizată cu bani europeni

    Au fost semnate aproape toate contractele de achiziții, iar lucrările de execuție sunt în curs. S-au efectuat lucrările de săpătură pentru corpul de clădire A, s-au realizat radierul general și diafragmele la subsol, s-au inițiat lucrările de anvelopare a imobilului existent și cele la parcarea din zona sud.

    Lucrările sunt realizate în proporție de aproximativ 17%, iar ADR Vest vă va ține la curent cu evoluția lor.
    Sediul actual al Facultății de Chimie va fi eficientizat energetic, modernizat și extins cu noi spații funcționale. Noul Corp A, în regim parter, va crea accesul principal în facultate dinspre Bulevardul Vasile Pârvan și va asigura distribuția persoanelor spre construcția existentă și spre noul corp B, fiind realizată și legatura cu Biserica Studenților din vecinătate printr-o pasarelă supraterană. Corpul B este prevăzut în regim S+P+3E.

    În zonă vor fi amenajate totodată 110 locuri de parcare.
    Proiectul privind „Modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale universitare la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului” are ca beneficiar Universitatea Politehnica Timisoara.

    Valoarea totală a investiției este de 27,34 milioane lei, din care 26,79 milioane lei finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale.

    Data de finalizare a proiectului este, conform contractului, 31.12.2021.
    La final, peste 650 de studenți vor beneficia de infrastructura educațională modernizată, extinsă și echipată pentru asigurarea unui nivel calitativ ridicat al activităților educaționale și de cercetare științifică.


  • Regio-POR în Regiunea Vest: vorbim în continuare despre cum investesc companiile private banii europeni

    Vă prezentăm exemplul producătorului de mobilier pentru birouri Greenforest din Timișoara, care a accesat finanțare europeană pentru a-și extinde activitatea de producție, prin construirea de hale producție și achiziția de utilaje.

    Prin proiectul implementat în cadrul Regio-POR 2014-2020, societatea a construit două hale pentru extinderea spațiului de producție deținut de firmă în conformitate cu nevoile de dezvoltare pe termen mediu-lung și a achiziționat trei utilaje destinate creșterii capacității de producție, precum și a exhaustoarelor necesare funcționării acestora.

    De asemenea, au fost îmbunătățite procesele productive din cadrul firmei prin achiziția unei aplicații software, recertificarea sistemelor de management, certificarea principalelor produse în conformitate cu standarde specifice pentru mobilierul de birou și participarea la un târg internațional de profil.

    Valoarea totală a investiției a fost de 11,5 milioane lei, din care 4,5 milioane lei finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de Investiții 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor.

    Acest proiect a început în 2018 și a fost finalizat la 31.01.2021, iar anul accesta, în luna februarie, #Greenforest SRL a reușit să acceseze o nouă finanțare în cadrul Regio-POR, pentru creșterea capacității de producție.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: după drumurile din Arad, astăzi vorbim despre cele din Timiș și ne vom referi la un proiect în mod special, și anume modernizarea drumului județean care face legătura între Timișoara și Autostrada A1, prin localitatea Dumbrăvița

    Este vorba despre modernizarea DJ691: lărgirea la patru benzi a sectorului km 2+725 (sens giratoriu) - Centura Timișoarei și Centura Timișoarei - Autostrada A1 (km. 12+975).
    Proiectul este implementat de Consiliul Judeţean Timiş în parteneriat cu Primaria Dumbravita și Primăria Municipiului Timișoara.

    Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în luna septembrie 2020.
    Prin proiect este prevăzută lărgirea șoselei la patru benzi de circulație, modernizarea – vor rezulta 10,25 kilometri de drum județean modernizat şi ranforsarea structurii de transport rutier existente.
    Au început lucrările la tronsonul II – zona Giarmata, până la autostradă, fiind realizate fizic în proporție de aproximativ 13%.

    Valoarea totală a proiectului este de 80,3 milioane lei, din care 66,4 milioane lei reprezintă buget nerambursabil, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) și de la Bugetul de Stat, prin Regio - Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020.
    Data de finalizare a investiției este, conform contractului de finanțare, 30 septembrie 2022.


    ADR Vest monitorizează implementarea proiectului și vă ține informați, pe parcurs, cu privire la evoluția lucrărilor.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: vă prezentăm stadiul proiectului de reabilitare și extindere a spațiilor de învățământ ale Universității de Vest Timișoara, de pe strada Paris.

    Proiectul privind „Reabilitarea și extinderea spațiilor de învățământ în vederea creșterii relevanței învățământului universitar socio-economic”, având ca beneficiar Universitatea de Vest din Timișoara, cuprinde reabilitarea generală a imobilului de pe Paris, extinderea cu un corp nou de clădire și mansardarea construcției existente.

    Vor rezulta 15 săli de seminar și trei de curs, trei spații expoziționale, un amfiteatru cu o capacitate de 120 de locuri, un cabinet pentru activități practice, două centre colaborative, două birouri administrative și alte spații conexe.

    Lucrările de construcții sunt în curs de desfășurare, gradul de realizare fiind de aproximativ 28%.
    S-au realizat lucrări de rezistență la corpul nou și cel existent, lucrări de arhitectură, respectiv desfaceri și demolări, protecții si izolații, compartimentări, finisaje interioare și exterioare, refacerea învelitorii și realizarea terasei necirculabile, hidroizolarea demisolului, lucrări la partea de tâmplarie și de instalații (termice, de climatizare, electrice, de detectare incendiu) etc.
    Construcția va fi refuncționalizată pentru activități educaționale destinate ciclurilor de master și doctorat.
    În imobilul de pe strada Paris ar urma să fie integrați 1.450 de masteranzi și doctoranzi, alături de cadre didactice de la cinci facultăți ale #UVT (Economie și Administrare a Afacerilor, Drept, Sociologie și Psihologie, Litere, Istorie și Teologie, Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării), care în infrastructura realizată să beneficieze de condiții de creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii pe piața muncii.
    Valoarea totală a investiției este de 11,1 milioane lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 10,8 milioane lei, asigurată prin Regio-POR 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

    Data de finalizare, conform contractului, este 30.09.2022.
    Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea infrastructurii de educație și formare pentru asigurarea unui proces educativ la cele mai înalte standarde, care să contribuie la creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive.


  • Regio-POR în Regiunea Vest: vorbim despre firme care și-au dezvoltat activitatea accesând bani europeni, și ne vom referi la una în mod special - Electric Sys SRL

    Proiectul implementat în cadrul Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Prioritatea de Investiții 2.1.A – Microîntreprinderi, a vizat „Creșterea competitivității economice a Electric Sys prin modernizarea dotării tehnice”.

    Societatea a achiziționat 68 de noi echipamente, diferite dispozitive de lucru și aparate de măsurare și control, și și-a îmbunătățit activitatea de proiectare instalații electrice ca urmare a dotării cu software specializat in inginerie electrică, licență software autocad și un magazin virtual.
    Totodată, proiectul a cuprins crearea a cinci noi locuri de muncă.

    Valoarea totală a investiției a fost de 1,17 milioane lei, din care peste 885.000 lei finanțare nerambursabilă.

  • Regio-POR, în Regiunea Vest: Centru de zi și cantină socială, la Giroc

    Până la finalul acestei luni, comuna Giroc va avea un centru de zi pentru îngrijirea vârstnicilor. Va fi rezultatul unui proiect implementat prin Regio-Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în valoare de peste un million și jumătate de lei, dintre care peste 1,3 milioane de lei, bani nerambursabili.

    Proiectul prevede extinderea si modernizarea unei anexe existente pentru amenajarea centrului, precum și crearea unei cantine sociale. Aceasta va funcționa inclusiv ca suport pentru prepararea si distribuirea hranei calde zilnice la domiciliul beneficiarilor și pentru soluții personalizate de regim realizate de personalul de specialitate implicat in proiect.
    Centrul va oferi inclusiv servicii de îngrijire la domiciliu, precum și servicii medicale de rutină vârstnicilor din comuna timișeană.

    Odată cu deschiderea centrului, vor fi generate șase noi locuri de muncă, iar persoanele cu dizabilități vor fi implicate în activități de voluntariat în cadrul acestuia.
    Lucrările de construcții la centru au fost finalizate, iar în acest moment sunt în curs de instalare ultimele echipamente și dotări achiziționate. Recepția lucrării urmează să fie realizată până la finalul lunii.

    Proiectul este implementat de Primăria comunei Giroc, prin Axa de finanțare 8 - Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale.

  • Regio-POR în Regiunea Vest: O clinică de cardiologie la standarde moderne ia naștere la Timișoara, cu ajutorul banilor europeni

    Peste 9 milioane de lei, dintre care aproape jumătate, nerambursabili, prin Regio-Programul Operațional Regional 2014 – 2020, reprezintă investiția în viitoarea clinică.
    Cladirea finalizată va avea două niveluri pe o suprafață de peste 1.000 mp, va avea funcțiuni multiple și va găzdui cabinete medicale, laboratoare de investigație și intervenție, săli preoperatorii, rezerve – toate, dotate cu aparatură de înaltă performanță.

    În acest moment, lucrările de construcții sunt în plină desfăsurare, iar o parte din echipamente au fost livrate.

    Termenul de finalizare a proiectului este 31 august, iar beneficiarul investiției este SC ROCORDIS SRL.
    Proiectul este cofinanțat prin Regio-POR 2014-2020, Axa 2 – „Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”

  • Fondurile acordate prin Regio- Programul Operațional regional contribuie și la dezvoltarea sistemului medical din mediul privat

    Cu o investiție de peste 1,1 milioane lei, dintre care aproape 900.000 lei – bani nerambursabili, firma DALI'S DENTECH SRL, din Timișoara, și-a dezvoltat activitatea prin achiziția mai multor echipamente performante și a unui set de mobilier de laborator.

    Investiția a generat un loc nou de muncă pe perioadă nedeterminată și a reușit să mențintă locurile de muncă existente. În cadrul proiectului, au fost achiziționate:
    - o maşină de frezat
    - un aparat de galvanoformare
    - un cuptor sinterizare
    - un sablator
    - mobilier de laborator

    Proiectul a fost implementat prin Axa de finanțare 2, iar obiectivul său general este reprezentat de consolidarea poziţiei pe piaţă şi îmbunătăţirea competitivităţii firmei, prin dezvoltarea activităţii principale a firmei, care este încadrată la domeniul de competitivitate identificat prin codul CAEN 3250 - Fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice.

  • La Timișoara e în plină fază de implementare proiectul care prevede reabilitarea liniilor de tramvai de pe traseul 5 și modernizarea tramelor stradale de pe Calea Bogdanestilor

    Lucrările au fost demarate în 15 martie și sunt în curs de desfășurare. Gradul de implementare în acest moment este de 15,67%.

    Vă reamintim că obiectivele proiectului sunt:
    - Reabilitarea liniei de tramvai şi modernizarea tramei stradale pe Calea Bogdăneştilor;
    - Creşterea vitezei medii de circulaţie a tramvaielor pe Traseul 5 – Calea Bogdăneştilor;
    - Îmbunătăţirea siguranţei în circulaţie şi a confortului pentru călători;
    - Reducerea cheltuielilor de exploatare, întreţinere şi reparaţii a liniei cale de rulare şi a tramvaielor.
    Valoarea totală a proiectului este de aproape 149 milioane lei, dintre care aproape 90 milioane lei, bani nerambursabili.

    Conform contractului de finanțare, data limită de implementare este 30 septembrie 2022.
    Proiectul este realizat prin Axa de finanțare 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia