AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

PTJ: Apel pentru idei de proiecte: Tehnologii strategice pentru Europa

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Apel pentru idei de proiecte în domeniul sănătății

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Sesiune de informare privind Programul Sănătate – finanțările pentru oncologie și microbiologie

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Proiecte în valoare totală de aproape 2,2 miliarde de lei, depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara, prin Programul Tranziție Justă

Interes crescut pentru primul apel dedicat IMM-urilor din județul Hunedoara, […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Green Line Valea Jiului...

Green Line Valea Jiului – 95 de milioane de lei, prin Regio-POR, pentru linia verde de autobuze electrice din judetul Hunedoara

09/08/2019

Doua noi contracte de finantare prin Regio – Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014-2020, in valoare totala de 95 de milioane de lei, adica peste 20 de milioane de euro, au fost semnate astazi in judetul Hunedoara, pentru un transport modern si ecologic in Valea Jiului.

Este vorba despre investitia „Green Line Valea Jiului”, cu componentele 1 si 2, proiecte care prevad crearea unei linii verzi de autobuze electrice intre Petrila, Petrosani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni si Uricani.

Prin cele doua proiecte vor fi achizitionate 26 de autobuze electrice, va fi amenajat un depou in municipiul Vulcan, se vor construi/ moderniza 112 statii de transport public, se vor realiza 34 de statii de reincarcare pentru autobuzele electrice si 2 statii de reincarcare pentru automobile electrice. Totodata, vor fi reabilitati aproximativ 5 kilometri de drum.

In 20 dintre statiile de transport vor exista automate pentru emiterea cardurilor/ tichetelor de calatorie, iar 42 de statii vor fi dotate cu sisteme de informare a calatorilor.

De asemenea, proiectele prevad implementarea unui sistem de e-ticketing, amplasarea de sisteme de informare si de numarare a pasagerilor in vehicule, monitorizarea si dispecerizarea autobuzelor, supravegherea lor video, crearea unui portal web si a unei aplicatii de mobil (Android, IOS) pentru informarea calatorilor.

Investitia este rezultatul parteneriatului dintre Primaria Municipiului Vulcan, Primaria Municipiului Petrosani, Primaria Orasului Aninoasa, Primaria Municipiului Lupeni, Primaria Orasului Uricani, Primaria Orasului Petrila si Consiliul Judetean Hunedoara. 

Tinta este asigurarea unui transport public de calatori modern, nepoluant, de inalta calitate, atractiv si eficient pe cele patru trasee cuprinse in proiecte, obiectivul final fiind reducerea emisiilor de carbon in localitatile din Valea Jiului.

Cele patru trasee insumeaza 128 de kilometri dus-intors, dupa cum urmeaza: Traseul 1 (38,5 km) - traseul principal, care face legatura integral intre Uricani – Lupeni – Vulcan – Petrosani - Petrila; Traseul 2 (10,6 km) - traseu secundar, care face legatura intre Aninoasa si Petrosani; Traseul 3 (3,7 km) - traseu secundar, care face legatura intre Petrila (zona minei) si Jiet; Traseul 4 (11,15 km) - traseu secundar, asigura legatura in localitatile care apartin de Uricani, respectiv Valea de Brazi - Cheile Butii.

Contractele au fost semnate de domnii Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, si Sorin MAXIM, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest - Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 in Regiunea Vest, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, domnul Mircea Bobora, si a primarilor din celelalte unitati administrativ-teritoriale beneficiare.

Valoarea totala a proiectului Green Line Valea Jiului - Componenta 1 este de 49.089.440,71 lei (43.851.960,94 lei finantare nerambursabila), iar Componenta 2 are o valoare totala de 46.017.326,14 lei (39.117.671,69 lei finantare nerambursabila). 

Perioada de implementare este de 21 de luni – Componenta 1, respectiv 17 luni – Componenta 2.

***

Proiectele sunt finantate prin Regio – Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 3 - Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, Prioritatea de investitii 4e, Obiectivul Specific 3.2. - Reducerea emisiilor de carbon in zonele urbane bazata pe planurile de mobilitate urbana durabila.

***

La nivelul Regiunii Vest, in cadrul Regio-POR 2014-2020, au fost contractate pana in prezent 502 proiecte, in valoare totala de 770,55 milioane euro, din care 631,59 milioane euro finantare nerambursabila.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia