AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Fonduri europene pentru piste de biciclete, trotuare noi și vehicule electrice, prin Programul Regional Vest, în municipiul Caransebeș

Un nou proiect contractat în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027: […]

Mai mult
PS: Finanțări active pentru investiții în laboratoarele de microbiologie ale unităților sanitare publice

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Un nou apel de proiecte lansat în cadrul Programului Sănătate, pentru investiții în oncologie

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
PTJ: Proiecte în valoare de aproape 700 de milioane de lei, depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara!

Nu mai puțin de 58 de proiecte au fost depuse […]

Mai mult
Arhiva
 1. Home
 2. /
 3. Noutăți
 4. /
 5. Ghidul de finanțare pentru...

Ghidul de finanțare pentru Eficiență energetică - Clădiri rezidențiale (grant), lansat în consultare publică

21/03/2023

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional (PR) Vest 2021-2027, lansează în consultare publică varianta draft a Ghidului solicitantului de finanțare – Eficiență energetică - Clădiri rezidențiale (grant).

Alocarea financiară nerambursabilă disponibilă este de 53,80 milioane euro.

Obiectivul apelului de proiecte este îmbunătățirea performanțelor energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul clădirilor rezidențiale multifamiliale din mediul urban, în vederea combaterii schimbărilor climatice.

Prin acest apel de proiecte se finanțează următoarele tipologii de activități:

 • Reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
 • Îmbunătățirea sistemului tehnic al clădirii, respectiv instalații: de ex. achiziția de echipamente de încălzire și răcire eficiente energetic, sisteme de ventilație, instalația de distribuție a agentului termic - încălzire și apă caldă de consum, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare etc.;
 • Utilizarea surselor regenerabile de energie, în măsura în care sunt concepute și dimensionate pentru consumul propriu al clădirii, fără a se urmări în mod special livrare de energie în rețelele naționale, integrate cu alte tipuri de acțiuni și într-un procent limitat;
 • Alte intervenții aferente măsurilor conexe care contribuie la implementarea proiectului.

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 200.000 de euro, iar valoarea maximă eligibilă a proiectului poate atinge următoarele praguri:

 • 5.000.000 de euro în cazul UAT municipii reședință de județ;
 • 2.500.000 de euro în cazul UAT municipii;
 • 1.500.000 de euro în cazul UAT orașe.

Prin prezentul ghid se vor lansa 6 apeluri de proiecte cu depunere la termen având alocări teritoriale diferite, după cum urmează:

4 apeluri competitive:

 • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) orașe din județul Arad;
 • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) orașe din județul Caraș-Severin;
 • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) orașe din județul Hunedoara, fără orașele din ITI Valea Jiului;
 • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) orașe din județul Timiș.

2 apeluri necompetitive:

 • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) municipii reședință de județ și municipii din Regiunea Vest, fără municipiile din ITI Valea Jiului;
 • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) municipii și orașe din ITI Valea Jiului;

Versiunea draft a Ghidului publicat spre consultare publică prezintă condițiile de accesare a fondurilor, criteriile de evaluare și selecție, lista cheltuielilor eligibile și neeligibile și alte anexe de interes pentru solicitantul de finanțare și se regăsește aici.

Perioada de consultare publică este de 30 zile calendaristice, până în data de 21.04.2023ora 12:00.

Ne dorim ca apelurile de proiecte aferente PR Vest 2021-2027 să răspundă cât mai eficient nevoilor locuitorilor din Regiunea Vest.

De aceea, vă invităm să parcurgeți cu atenție această versiune draft a Ghidului solicitantului de finanțare și anexele lansate în consultare publică și să ne transmiteți observații și propuneri justificate la adresa de e-mail: consultare@adrvest.ro.

Pentru informații suplimentare, nu ezitați să contactați Biroul de HelpDesk al ADR Vest: telefon 0256-491.923, e-mail helpdesk@adrvest.ro.

***

Programul Regional Vest 2021-2027 este principalul instrument de finanțare din fonduri europene care sprijină competitivitatea, creșterea economică, îmbunătățirea calității vieții și dezvoltarea durabilă a Regiunii Vest.

Mai multe informații despre program, inclusiv Calendarul apelurilor de proiecte care urmează să fie lansate, sunt disponibile aici.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia