AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Peste 40 de milioane de euro pentru IMM-uri, prin Programul Regional Vest. A fost lansat ghidul final - Sprijin pentru IMM-uri

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de […]

Mai mult
A fost prelungit termenul pentru cele trei apeluri de exprimare a interesului lansate în cadrul Programului Tranziție Justă

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Șase apeluri noi de proiecte pentru eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale, lansate prin Programul Regional Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate […]

Mai mult
Trei apeluri de exprimare a interesului lansate în cadrul Programului de Tranziție Justă

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Ghid de finanțare în...

Ghid de finanțare în consultare publică – Mobilitate urbană sustenabilă

20/01/2023

ADR Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional (PR) Vest 2021-2027, lansează în consultare publică varianta draft a Ghidului solicitantului de finanțare – Mobilitate urbană sustenabilă.

Apelul de proiecte se adresează:

  • Unităților administrativ-teritoriale (UAT) municipii reședință de județ, municipii și orașe din Regiunea Vest;
  • Parteneriatelor între UAT municipii reședință de județ, municipii sau orașe - lider de parteneriat, și UAT județ/e, UAT comună/e din zona definită în cadrul Strategiei Integrată de Dezvoltare Urbană și tratată în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, după caz – membri.

Prin acest apel de proiecte se finanțează:

  • Achiziția de mijloace de transport în comun: tramvaie, troleibuze, autobuze și microbuze de tipul ,,zero emisii” pentru transport urban curat, inclusiv stații de încărcare și alimentare;
  • Investiții privind sistemele de transport public local de călători și sistemele pentru transport alternativ nemotorizat: linii de tramvai și troleibuz, infrastructură pentru transportul nemotorizat, sisteme de bike-sharing, achiziții de biciclete sau alte mijloace de transport nemotorizate/ecologice;
  • Investiții destinate reducerii emisiilor de CO2 în zona urbană, integrate în cadrul celor menționate mai sus: sisteme inteligente de transport, e-ticketing, management de trafic, management al flotei, soluții de organizare a traficului, stații de transport public, parcări ,,Park&Ride” etc.

Apelul de proiecte vine în contextul generat de poluarea urbană și congestia traficului, a gradului scăzut de siguranță pentru utilizatorii infrastructurii pietonale și a atractivității reduse pentru folosirea transportului public cauzat de mijloace de transport public învechite, trasee slab planificate, lipsa de predictibilitate, viteza redusă de deplasare, confort și siguranță reduse pentru călători.

Promovarea mobilității urbane multimodale sustenabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, se realizează prin îmbunătățirea calității aerului din orașe, prin creșterea gradului de siguranță în trafic, precum și prin asigurarea conectivității zonelor centrale ale orașelor cu cartierele situate la marginea orașului, cu satele aparținătoare și cu localitățile din zonele de intervenție definite în Strategiile Integrate de Dezvoltare Urbană și Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă.

Alocarea financiară disponibilă este de 156,97 milioane euro.

Versiunea draft a Ghidului publicat spre consultare publică prezintă condițiile de accesare a fondurilor, criteriile de evaluare și selecție și lista cheltuielilor eligibile și neeligibile, și se regăsește aici.

Perioada de consultare publică este de 30 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul ADR Vest, din 20.01.2023 și până în data de 20.02.2023 (ora 12:00).

Ne dorim ca apelurile de proiecte aferente PR Vest 2021-2027 să răspundă cât mai eficient nevoilor locuitorilor din Regiunea Vest.

De aceea, vă invităm să parcurgeți cu atenție această versiune draft a Ghidului și anexele lansate în consultare publică și să ne transmiteți observații și propuneri justificate la adresa de e-mail: consultare@adrvest.ro.

Pentru informații suplimentare, nu ezitați să contactați Biroul de HelpDesk din cadrul ADR Vest: telefon/ fax: 0256-491.923, e-mail: helpdesk@adrvest.ro.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia