AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

PTJ: Apel pentru idei de proiecte: Tehnologii strategice pentru Europa

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Apel pentru idei de proiecte în domeniul sănătății

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Sesiune de informare privind Programul Sănătate – finanțările pentru oncologie și microbiologie

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Proiecte în valoare totală de aproape 2,2 miliarde de lei, depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara, prin Programul Tranziție Justă

Interes crescut pentru primul apel dedicat IMM-urilor din județul Hunedoara, […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Uncategorized
  4. /
  5. Drumul spre vechea capitală...

Drumul spre vechea capitală a Daciei va fi modernizat prin Programul Regional Vest

30/04/2024

Drumul Județean 705A, care leagă municipiul Orăștie de Costești și Sarmizegetusa Regia, va fi modernizat în urma unei investiții din europene prin Programul Regional Vest 2021-2027, Intervenția regională 5.1.A – Drumuri județene.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest, și parteneriatul format din Consiliul Județean Hunedoara și comunele Beriu și Orăștioara de Sus, în calitate de beneficiar, au semnat, astăzi, 30 aprilie 2024, contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare DJ 705A: Orăștie – Costești – Sarmizegetusa Regia, Km 2+200 – 19+465”. PR Vest înseamnă timpi mai scurți în implementarea investițiilor: documentațiile au fost deja realizate la nivel de proiect tehnic, a fost lansată inclusiv licitația pentru execuție și urmează finalizarea evaluării și stabilirea constructorului.

Peste 17 kilometri de drum vor fi reconstruiți sau modernizați în cadrul proiectului. Adiacent, va fi realizat accesul la proprietăți, pe o suprafață de 7.300 mp; vor fi amenajate și iluminate 10 treceri de pietoni, iar 38 de podețe vor fi înlocuite sau completate.

Pe lângă turiștii care vor vizita vechile cetăți dacice, de proiect va beneficia în mod direct populația din cele opt localități străbătute de drumul județean - Municipiul Orăștie, Căstău, Beriu, Orăștioara de Jos, Bucium, Orăștioara de Sus, Ludeștii de Sus, Costești, precum și cei din alte patru localități care au acces direct la DJ705 A: Sereca, Ludeștii de Jos, Ocolișu Mic, Văleni, cumulând aproape 28.000 de locuitori.

Valoarea totală a investiției este de 13.842.345,29 euro, din care finanțare nerambursabilă 13.495.059,92 euro, reprezentând contribuție din partea Uniunii Europene și de la bugetul de stat. Perioada de implementare a proiectului este de 32 de luni.

Tot astăzi, a fost contractat în cadrul PR Vest un proiect cu o finanțare nerambursabilă în valoare de aproape 49 de milioane de euro, o amplă investiție pentru modernizarea drumurilor județene din zona de Nord a județului Arad, având ca beneficiar Consiliul Județean Arad.

Astfel, în cadrul Programului Regional Vest au fost contracte până în prezent proiecte cu o valoare eligibilă de peste 104 milioane euro.

***

Apelul destinat Intervenției regionale 5.1.A – Drumuri județene a fost primul lansat în cadrul Programului Regional Vest, cu un buget total de aproape 108 milioane euro. Prin acesta se finanțează modernizarea, construirea și extinderea rețelei de drumuri județene din regiune. Sunt finanțate proiecte cu o valoare eligibilă cuprinsă între 5 și 50 de milioane de euro.

Apelul de proiecte este de tip necompetitiv și se adresează celor patru județe din Regiunea Vest, fiind eligibile inclusiv parteneriatele între consilii județene și primării de municipii, orașe sau comune. Cererile de finanțare mai pot fi depuse până în data de 1 iunie 2024.

Ghidul de finanțare este disponibil spre consultare pe site-ul programului, https://www.vest.ro/, aici.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia