AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

PTJ: Apel pentru idei de proiecte: Tehnologii strategice pentru Europa

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Apel pentru idei de proiecte în domeniul sănătății

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Sesiune de informare privind Programul Sănătate – finanțările pentru oncologie și microbiologie

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Proiecte în valoare totală de aproape 2,2 miliarde de lei, depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara, prin Programul Tranziție Justă

Interes crescut pentru primul apel dedicat IMM-urilor din județul Hunedoara, […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Despre noi

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest gestionează programe de dezvoltare regională finanțate din fonduri europene în Regiunea Vest – județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara și Timiş, promovează regiunea și susține creșterea calității vieții locuitorilor săi.

ADR Vest este Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, care va însemna investiții de 1,18 miliarde de euro în Regiunea Vest, cu accent pe inovare, digitalizare, orașe verzi și smart, modernizarea instituțiilor de învățământ la toate nivelurile, protejarea și valorificarea patrimoniului.

Totodată, ADR Vest îndeplinește rolul de Organism Intermediar pentru Regio - Programul Operațional Regional 2014-2020 în Regiunea Vest.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a fost înfiinţată în anul 1999 și funcționează ca organism neguvernamental, nonprofit şi de utilitate publică, cu personalitate juridică. Ea implementează politica de dezvoltare regională, gestionează programe finanțate din fonduri europene în acest scop, contribuie la atragerea de investiții străine în Regiunea Vest și oferă servicii de suport în afaceri.

Rolul ADR Vest este de a contribui la dezvoltarea durabilă a Regiunii Vest, prin încurajarea investiţiilor, angajarea permanentă în procesul de restructurare industrială şi crearea de noi locuri de muncă.

Începând cu noua perioadă de programare, având în vedere experiența de peste 20 de ani și rezultatele obținute în gestionarea programelor cu finanțare europeană, agențiile pentru dezvoltare regională dețin un rol cheie în gestionarea programelor de dezvoltare regională în România. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management, a elaborat și negociat direct cu Comisia Europeană Programul Regional Vest 2021-2027, ținând cont de nevoile și specificul regional și în strânsă colaborare cu partenerii din zonă.

 

Regiunea Vest

Poartă de intrare în România, Regiunea Vest este conectată de o infrastructură dezvoltată ce facilitează circulația bunurilor și a persoanelor, atât în interiorul regiunii, cât și spre alte zone ale țării și ale Europei, ceea ce face din ea un pol de atracție pentru investițiile europene și naționale.

Datorită investițiilor realizate din fonduri europene, locuitorii din Regiunea Vest lucrează, inovează, își dezvoltă propriile afaceri și se bucură de servicii mai bune de educație, sănătăte, cultură, recreere, transport.

Regiunea de Dezvoltare Vest s-a constituit oficial la data de 28 octombrie 1998, fiind compusă din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara și Timiş. Face parte din Euroregiunea Dunăre - Criş - Mureş - Tisa (DKMT), care cuprinde cele patru judeţe ale Regiunii Vest - România, patru comitate din Ungaria şi regiunea autonomă Voivodina din Serbia.

Euroregiunea a fost înfiinţată în 1997, în urma unui protocol de colaborare semnat de reprezentanţii autorităţilor locale din regiunile componente. Protocolul a stat la baza înființării primelor instituţii transfrontaliere şi a dezvoltării relaţiilor de colaborare dintre cele trei țări.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia