Regiunea Vest va beneficia de suportul Uniunii Europene, prin intermediul […]
Regiunea Vest va beneficia de suportul Uniunii Europene, prin intermediul […]
Peste 52 de milioane de euro vor fi investiți în unitățile […]
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), în calitate de Autoritate […]
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest), in calitate de Organism Intermediar pentru Regio-Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014-2020 in Regiunea Vest, si Primaria Orasului Ciacova, in calitate de beneficiar, au semnat astazi contractul de finantare pentru proiectul „Restaurarea si promovarea Turnului de aparare (cula), monument istoric din orasul Ciacova, judetul Timis”. Turnul de aparare (cula) orasului Ciacova este un monument istoric din grupa A, fiind un monument istoric de valoare natională.
Finantarea proiectului se acorda in cadrul Regio-POR 2014-2020, axa prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural - si prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.
Semnatarii contractului de finantare au fost:
Finantarea nerambursabila acordata proiectului „Restaurarea si promovarea Turnului de aparare (cula) monument istoric din orasul Ciacova, judetul Timis” este de aproximativ 4,9 milioane lei, reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului. Valoarea totala a acestuia este de aproximativ 5,1 milioane lei.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 24 de luni. Obiectivul final al acestuia este acela de a dezvolta oferta turistica si culturala a orasului Ciacova in vederea asigurarii unei dezvoltari urbane viabile.
Proiectul „Restaurarea și promovarea Turnului de apărare (cula), monument istoric din orașul Ciacova, județul Timis” vizeaza reabilitarea, consolidarea, restaurarea si dotarea turnului de aparare (culei) cu echipamente specifice (proiector, ecran de proiecții holografice, sistem audio, binoclu panoramic, mobilier) in vederea functionalizarii si utilizarii acestuia ca spatiu muzeal si expozitional. Suplimentar, se va amenaja peisager zona din vecinatatea monumentului istoric
De asemenea, se vor finanta si activitatile de marketing si de promovare turistica, inclusiv digitizarea obiectivului de patrimoniu si a terenului amenajat prin proiect.
Dupa restaurare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu 2000 de turisti la finalul primului an dupa implementarea proiectului (de la 500 de vizitatori pe an inainte de interventia asupra obiectivului de patrimoniu, la 2500 de vizitatori dupa interventia asupra obiectivului).
***
Apelul de proiecte pentru prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural – a fost lansat în 25 mai 2016 si a avut ca termen limita pentru depunere data de 25 noiembrie 2016. Apelul a fost de tip competitiv si are o alocare financiara de 28,81 milioane euro.
22 de proiecte, cu o valoare a finantarii nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finantare in cadrul acestui apel de proiecte. 2 proiecte au fost deja contractate.