AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

ADR Vest vine cu Programul Tranziție Justă în județul Hunedoara! Împreună pentru un mediu de afaceri activ în județul Hunedoara!

Investim în dezvoltarea afacerilor și crearea de noi locuri de […]

Mai mult
Consultare publică, PTJ: „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – lista codurilor CAEN neeligibile

Anexă nouă publicată la ghidul solicitantului pentru acțiunea „Dezvoltarea întreprinderilor […]

Mai mult
Consultare publică, PTJ: Ghidul solicitantului pentru acțiunea „Sprijinirea tranziției forței de muncă”

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Instrucțiune privind închiderea POR 2014-2020 - proiecte propuse spre etapizare și nefinalizate/ nefuncționale

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Cu sprijinul ADR Vest,...

Cu sprijinul ADR Vest, Orașul Jimbolia dispune de o strategie pentru patrimoniul construit după modelul celor din Bavaria

17/10/2023

Cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Orașul Jimbolia din județul Timiș dispune de un Plan de acțiune pentru patrimoniul construit după modelul celor din landul Bavaria, Germania.

Casa de Cultură a Orașului Jimbolia va găzdui joi, 19 octombrie 2023, începând cu ora 13:00, evenimentul de lansare a Planului de acțiune pentru patrimoniul construit - prima strategie KDK (Kommunales Denkmalkonzept) din afara Bavariei.

Administrația orașului Jimbolia va dispune practic de o strategie de conservare a patrimoniului său imobil foarte valoros, elaborată pe baza informațiilor obținute prin procese participative derulate la nivelul localității și în urma analizelor realizate de specialiști.

Strategia se bazează pe o minuțioasă inventariere a valorilor istorice, urbanistice și patrimoniale, dar și pe o analiză a problemelor și deficiențelor identificate, ce fundamentează o serie de acțiuni de intervenție propuse.

Elaborarea strategiei KDK reprezintă un proiect-pilot în Regiunea Vest, iar realizarea ei a fost finanțată de ADR Vest, în parteneriat cu Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege/ Institutul Patrimoniului din Bavaria (BLfD), care a oferit consultanța necesară implementării acestei noi metodologii.

Jimbolia a beneficiat de finanțare în urma desfășurării unui apel de selecție la nivelul orașelor din regiune.

Proiectul este rezultatul unei colaborări de mai bine de 2 ani a ADR Vest cu Institutul Patrimoniului din Bavaria, care a elaborat această metodologie și o utilizează cu succes la nivelul orașelor din landul Bavaria, Germania.

Apreciem aici meritul echipei FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, cea care a elaborat strategia, cât și pe cel al partenerilor - Prof. Dr. Judith Sandmeier și Dr. Thomas Gunzelmann, din partea BLfD, și a reprezentanților administrației orașului Jimbolia.

Strategiile KDK reprezintă un model de succes pentru dezvoltarea urbană prin valorificarea patrimoniului la nivelul Bavariei și se bazează pe instrumente de evaluare a valorilor urbanistice și patrimoniale dezvoltate de BLfD încă din anii 1980, cât și pe practici colaborative de planificare urbană, combinate cu metode participative comunitare.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia