AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Grădiniță nouă, teren de minifotbal și loc de joacă în Lugoj, prin Regio-Programul Operațional Regional

Două contracte noi de finanțare au fost semnate în această […]

Mai mult
Lista cu rezultatele evaluării candidaturilor depuse

Ca urmare a finalizării procesului de evaluare a candidaturilor depuse […]

Mai mult
Investiții noi la Lugoj. Căminul cultural din Măguri va fi reabilitat și dotat cu bani europeni

Contractul de finanțare, în valoare de 728.000 lei (dintre care […]

Mai mult
Programul Regional Vest 2021-2027 a fost lansat oficial, cu ajutorul unei holograme, în fața a aproape 200 de invitați

Până în 2029, ADR Vest și-a propus să ajungă la […]

Mai mult
Arhiva
 1. Prima pagina
 2. /
 3. Noutăți
 4. /
 5. COVID-19: Foaie de parcurs...

COVID-19: Foaie de parcurs europeană pentru o abordare comună în ridicarea măsurilor de izolare

15/04/2020

Comisia Europeană, în cooperare cu președintele Consiliului European, a prezentat astăzi, 15 aprilie, o foaie de parcurs europeană pentru ridicarea treptată a măsurilor de izolare adoptate în contextul pandemiei cauzate de coronavirus.

Foaia de parcurs europeană, care poate fi consultată aici, stabilește mai multe principii-cheie de urmat în acest proces, care vor ţine cont de specificul fiecărei ţări:

 • Este deosebit de important să se stabilească un calendar. Decizia de relaxare a măsurilor de izolare ar trebui să se bazeze pe următoarele criterii:
  • criterii epidemiologice care să evidențieze diminuarea semnificativă și stabilizarea răspândirii bolii pe o perioadă îndelungată;
  • existența unor capacități suficiente în cadrul sistemului de sănătate, ținând seama, de exemplu, de rata de ocupare a secțiilor de terapie intensivă și de disponibilitatea cadrelor sanitare și a materialului medical;
  • o capacitate adecvată de monitorizare, inclusiv capacitatea de testare la scară largă, pentru a detecta și a izola rapid persoanele infectate, precum și capacitatea de localizare și de urmărire.
  • Cerința minimă este ca, înainte de a ridica măsurile de izolare, fiecare stat membru să notifice în timp util acest lucru celorlalte state membre și Comisiei și să țină seama de punctele de vedere ale acestora.
 • Este necesară o abordare europeană. Deși calendarul și modalitățile de ridicare a măsurilor de izolare diferă de la un stat membru la altul, avem nevoie de un cadru comun, care să fie bazat pe:
  • studii științifice axate pe sănătatea publică, cu recunoașterea faptului că încetarea măsurilor restrictive presupune asigurarea unui echilibru între beneficiile pentru sănătatea publică și impactul social și economic;
  • coordonarea statelor membre, pentru a evita efectele negative.
  • respect și solidaritate. Acest lucru este esențial atât din punct de vedere sanitar, cât și socio-economic.
 • Pentru ieșirea treptată din izolare sunt necesare măsuri de însoțire, printre care:
  • colectarea de date armonizate și dezvoltarea unui sistem solid de raportare și de depistare a contacților, inclusiv cu ajutorul unor instrumente digitale care să respecte pe deplin confidențialitatea datelor;
  • extinderea capacității de testare și armonizarea metodologiilor de testare. Comisia, în consultare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, a adoptat o serie de orientări privind diferitele teste de depistare a coronavirusului și performanțele acestora;
  • sporirea capacității și rezilienței sistemelor naționale de sănătate, în special pentru a răspunde creșterii prevăzute a numărului de infecții odată ridicate măsurile restrictive;
  • consolidarea, în continuare, a capacităților în materie de echipamente medicale și echipamente individuale de protecție.
  • dezvoltarea de tratamente și medicamente sigure și eficace, precum și dezvoltarea și introducerea accelerată a unui vaccin pentru a pune capăt răspândirii coronavirusului.

Foaia de parcurs a CE prezintă recomandările concrete pentru statele membre în parcursul de ridicare a măsurilor de izolare.

Comisia Europeană va elabora un plan de redresare bazat pe o propunere revizuită privind următorul buget pe termen lung al Uniunii Europene (cadrul financiar multianual) și pe programul de lucru actualizat al CE pentru 2020.

Mai multe informaţii despre abordarea europeană în contextul COVID-19 sunt disponibile accesând https://ec.europa.eu/romania/news/20200415_ridicare_masuri_izolare_ro.

 

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia