AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Peste 40 de milioane de euro pentru IMM-uri, prin Programul Regional Vest. A fost lansat ghidul final - Sprijin pentru IMM-uri

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de […]

Mai mult
A fost prelungit termenul pentru cele trei apeluri de exprimare a interesului lansate în cadrul Programului Tranziție Justă

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Șase apeluri noi de proiecte pentru eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale, lansate prin Programul Regional Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate […]

Mai mult
Trei apeluri de exprimare a interesului lansate în cadrul Programului de Tranziție Justă

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Arhiva
 1. Home
 2. /
 3. Noutăți
 4. /
 5. Consultare publică: versiunea actualizată...

Consultare publică: versiunea actualizată a Strategiei Regională pentru Specializare Inteligentă 2021-2027 (RIS3)

08/09/2023

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest lansează în consultare publică versiunea actualizată a Strategiei Regionale pentru Specializare Inteligentă 2021-2027 (RIS3).

Această nouă versiune propune o corelare a domeniilor de specializare inteligentă regionale cu direcțiile majore de dezvoltare ale Regiunii Vest, finanțate prin Programul Regional Vest (PRV) 2021-2027, precum și cu documentele strategice ale Uniunii Europene (Noua Agendă Europeană de Inovare, Politica Industrială,  Deceniului Digital al Europei, ș.a).

Elaborarea Strategiei regionale de specializare inteligentă reprezintă o condiție favorizantă pentru accesarea finanțărilor europene disponibile în cadrul Obiectivul de politică 1 (OP1) al Politicii de Coeziune a UE: „O Europă mai inteligentă, prin promovarea unei transformări economice inovatoare și inteligente”.

RIS3 este un document strategic de politică de inovare, cu relevanță teritorială și se adresează întregului ecosistem de inovare din regiune: mediul de afaceri, mediul de cercetare, administrația publică și societatea civilă.

Procesul de elaborare se bazează pe un parteneriat solid la nivelul ecosistemului regional de inovare între ADR Vest și toți actorii interesați. Contribuția partenerilor regionali la elaborarea RIS3, inclusiv prin participarea la procesele de descoperire antreprenorială, are un rol cheie în identificarea nevoilor reale de dezvoltare ale regiunii și stabilirea direcțiilor prioritare de dezvoltare.

În acest sens, ADR Vest așteaptă propuneri sau observații din partea colaboratorilor regionali, pentru completarea documentului RIS3. Acestea pot fi transmise până la data de 18 septembrie 2023, printr-un e-mail pe adresa planificare@adrvest.ro.

Documentul poate fi consultat și descărcat aici.

***

Metodologia de elaborare a strategiilor de specializare inteligentă presupune prioritizarea dezvoltării regionale pe sectoare, domenii sau tehnologii inovatoare, identificate cu ajutorul proceselor de descoperire antreprenorială (EDP).

În Regiunea Vest, pentru perioada 2021-2027 au fost identificate următoarele sectoare de specializare inteligentă:

 • Agricultură și industrie alimentară;
 • Eficiență energetică și construcții (clădiri) sustenabile;
 • Industria manufacturieră și prelucrătoare;
 • Industrii culturale și creative;
 • TIC și automotive;
 • Turism, sănătate și calitatea vieții.
© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia