AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

ADR Vest a lansat pagina de Facebook a Programului Regional Vest 2021-2027

Pentru a veni în întâmpinarea potențialilor beneficiari și a tuturor […]

Mai mult
Webinar de consultare publică pentru Apelul 2 al PR Vest dedicat microîntreprinderilor

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), în calitate de […]

Mai mult
Ghid de finanțare în consultare publică – Infrastructură verde

ADR Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul […]

Mai mult
Centralizatorul răspunsurilor la propunerile și observațiile transmise pentru Ghidul de finanțare al PR Vest dedicat microîntreprinderilor – apelul 1, destinat producției

Pentru a veni în sprijinul solicitanților de finanțare în vederea […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Comisia Europeană evaluează reformele...

Comisia Europeană evaluează reformele în țările dornice să adere la UE

07/10/2020

Comisia Europeană a adoptat Comunicarea privind politica de extindere a UE și pachetul din 2020 privind extinderea. Rapoartele anuale evaluează modul în care țările din Balcanii de Vest și Turcia pun în practică reformele fundamentale și cuprind totodată recomandări și orientări clare pentru partenerii respectivi cu privire la etapele următoare, în conformitate cu metodologia referitoare la procesul de extindere.

„În întreaga regiune a Balcanilor de Vest, cultura judiciară continuă să se caracterizeze prin lentoare și prin lipsa unui angajament suficient de puternic în favoarea principiului independenței justiției. În general, combaterea corupției și-a pierdut din intensitate, rezultatele obținute în majoritatea țărilor partenere neîndeplinind nici pe departe cerințele procesului de aderare; rezultatele cele mai slabe din ultimul an s-au înregistrat în domeniul libertății de exprimare și al pluralismului mass-mediei”, concluzionează reprezentanții Comisiei.

Comisia Europeană evaluează pentru prima dată echilibrul global al negocierilor de aderare purtate cu Muntenegru și cu Serbia și propune calea de urmat. Conferințele interguvernamentale care ar urma să aibă loc după publicarea pachetului anual al Comisiei vor putea servi drept forumuri de dialog politic privind reformele, făcând bilanțul întregului proces de aderare.
În cazul Albaniei și al Macedoniei de Nord, Comisia așteaptă primele conferințe interguvernamentale, care vor fi convocate după ce Consiliul va adopta cadrele de negociere. S-au confirmat noi progrese în aplicarea reformelor.
Bosnia și Herțegovina mai trebuie să abordeze 14 priorități-cheie din avizul Comisiei referitor la cererea de aderare, măsurile luate nefiind încă suficiente, iar în Kosovo s-au înregistrat progrese limitate în ceea ce privește reformele legate de UE, mai precizează reprezentanții Comisiei.

De asemenea, Comisia a adoptat un plan economic și de investiții pentru Balcanii de Vest plan care urmărește să stimuleze redresarea pe termen lung a regiunii.

„Turcia rămâne un partener-cheie al Uniunii Europene, deși a continuat să se îndepărteze de aceasta, prezentând regrese grave în ceea ce privește democrația, statul de drept, drepturile fundamentale și independența sistemului judiciar”, mai notează oficialii europeni.

Consiliul va evalua recomandările Comisiei și va decide pașii următori de parcurs.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România: https://ec.europa.eu/romania/news/20201006_prioritati_reforme_aderare_ro.

***

Agenda de extindere a UE cuprinde partenerii din Balcanii de Vest și Turcia. Negocierile de aderare au început cu Muntenegru (2012), Serbia< (2014) și Turcia (2005).

În martie 2020, statele membre au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania.

Bosnia și Herțegovina (care a depus cererea de aderare în februarie 2016) și Kosovo (Acordul de stabilizare și de asociere a intrat în vigoare în aprilie 2016) sunt țări potențial candidate.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia