AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Arhiva
 1. Home
 2. /
 3. Noutăți
 4. /
 5. Comisia Europeană a lansat...

Comisia Europeană a lansat platforma de valorificare a talentelor - Harnessing Talent Platform

24/07/2023

Aproximativ 30% din populația Uniunii Europene - 82 de regiuni ale UE se confruntă cu o scăderea rapidă a forței de muncă, o proporție redusă a persoanelor cu studii superioare și plecarea tinerilor, lucruri care, pe termen lung, pot conduce la mari disparități la nivel Europei.

Datele europene arată că populația în vârstă de muncă a scăzut cu 3,5 milioane de persoane între 2015 și 2020 în UE și se preconizează o scădere suplimentară cu 35 de milioane de persoane până în 2050.

Comisia Europeană a lansat o platformă de valorificare a talentelor - Harnessing Talent Platform (HTP). Scopul este sprijinirea, prin intermediul acestei platforme, a regiunilor europene afectate de scăderea forței de muncă, de ponderea scăzută a persoanelor cu studii superioare și de plecarea tinerilor.

                                   

HTP este un hub online care oferă informații relevante, cunoștințe și asistență pentru a ajuta regiunile UE care se confruntă cu provocări demografice și cu un exod al creierelor să atragă, să dezvolte și să rețină talente.

Platforma nou creată va oferi și facilita:

 • Acces la asistență tehnică personalizată pentru regiunile care se confruntă cu provocări demografice și un exod al creierelor;
 • Grupuri de lucru care explorează soluții pentru abordarea provocărilor comune legate de schimbările demografice și declinul populației cu studii superioare în domeniul sănătății, în digitalizare, cercetare și inovare;
 • Evenimente, ateliere și seminarii web care promovează dialogul, învățarea și crearea de rețele între utilizatorii platformei;
 • Un birou de asistență dedicat, care oferă îndrumare și asistență regiunilor care au nevoie;
 • Acces la o bază de date centralizată, cu informații și bune practici legate de abordarea schimbărilor demografice și dezvoltarea talentelor în regiuni;
 • Oportunități de a prezenta povești de succes, abordări inovatoare și bune practici.

Platforma face parte dintr-un mecanism de stimulare a talentelor propus de Comisia Europeană. Acest mecanism va sprijini regiunile UE în abordarea consecințelor schimbărilor demografice și în atenuarea provocărilor asociate cu declinul populațiilor cu studii superioare în UE, în formarea, păstrarea și atragerea de persoane, aptitudini și competențe necesare pentru a aborda impactul tranziției demografice.

Vor fi mai multe apeluri lansate încă de anul acesta pentru sprijinirea regiunilor și orașelor europene care se confruntă cu astfel de provocări.

Detalii despre aceste apeluri și modalitățile de sprijin sunt disponibile pe portalul Comisiei Europene, aici și aici.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia