Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat Ghidul Solicitantului pentru […]
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat Ghidul Solicitantului pentru […]
Regiunea Vest din România va beneficia de expertiză în domeniul […]
Până la termenul limită de 30 septembrie 2024, în cadrul […]
Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești urmărește o […]
Astazi a fost semnat cel de-al doilea contract de finantare din cadrul Regio-Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest. Contractul vizeaza finantarea proiectului Episcopiei Romano-Catolice Timisoara - „Lucrari interioare si exterioare de renovare, conservare, reabilitare a cladirii Catedralei Romano-Catolice din Timisoara si a imprejmuirii, in vederea integrarii in circuitul turistic national si international”.
Semnatarii contractului de finantare au fost:
Alaturi de acestia, in cadrul evenimentului a participat Parintele Nicolae LAUS – Directorul Cancelariei Diecezane, precum si reprezentanti ai ADR Vest.
Proiectul primeste finantare in cadrul Regio-Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014–2020, axa prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural - si prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.
Valoarea finantarii nerambursabile a proiectului „Lucrari interioare si exterioare de renovare, conservare, reabilitare a cladirii Catedralei Romano-Catolice din Timisoara si a imprejmuirii, in vederea integrarii in circuitul turistic national si international” este de aproximativ 21 milioane lei, reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului. Astfel, valoarea totala a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 39 de luni.
Lucrarile vor consta, in principal, in renovarea, conservarea si reabilitarea cladirii propriu-zise a Catedralei Romano-Catolice (pe o suprafata totala de 1.490 mp), a obiectivelor conexe, precum si a criptei si a pietrelor funerare ale personalitatilor care isi au locul de veci in cripta din cadrul Domului (Catedralei Romano-Catolice Timisoara).
De asemenea, in vederea integrarii obiectivului in circuitul turistic national si international, sunt avute in vedere o serie de activitati de promovare - pagina web dedicata, tur ghidat, colaborarea cu actorii locali, nationali, internationali, integrarea vizitei la obiectiv in cadrul vizitelor organizate in Timisoara a grupurilor de turisti sau in cadrul diferitelor evenimente de anvergura nationala sau internationala, consolidarea activitatilor in domeniul cultural.
Dupa restaurare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu peste o mie de turisti la finalul primului an dupa implementarea proiectului (de la 19.800 de vizitatori pe an inainte de interventia asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori).
***
Apelul de proiecte pentru prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural – a fost lansat in 25 mai 2016 si a avut ca termen limita pentru depunere data de 25 noiembrie 2016. Apelul a fost de tip competitiv si are o alocare financiara de 28,81 milioane euro.
22 de proiecte, cu o valoare a finantarii nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finantare in cadrul acestui apel de proiecte.