AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Roreg.eu – noutăți despre activitatea și proiectele Asociației Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România

Informații despre activitatea și proiectele Asociației Agențiilor pentru Dezvoltare Regională […]

Mai mult
Acţiuni de sprijin pentru proiecte în perioada aplicării măsurilor de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus – Instrucţiunea AMPOR 173/2020

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în calitate de Autoritate […]

Mai mult
Pachetul privind finanțele digitale: o nouă abordare pentru a încuraja inovarea în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor

Măsuri esențiale pentru sprijinirea redresării economice a UE: Comisia Europeană […]

Mai mult
Comisia salută finalizarea sistemului de garanții pentru un instrument SURE în valoare de 100 de miliarde de euro

Comisia salută finalizarea sistemului de garanții pentru un instrument SURE […]

Mai mult
Arhiva

Catedrala Romano-Catolica Timisoara este cel de-al doilea contract de finantare semnat in cadrul Regio-POR 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest

10/05/2017

Astazi a fost semnat cel de-al doilea contract de finantare din cadrul Regio-Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest. Contractul vizeaza finantarea proiectului Episcopiei Romano-Catolice Timisoara - „Lucrari interioare si exterioare de renovare, conservare, reabilitare a cladirii Catedralei Romano-Catolice din Timisoara si a imprejmuirii, in vederea integrarii in circuitul turistic national si international”.

Semnatarii contractului de finantare au fost:

  • Excelenta Sa Martin ROOS - episcop romano-catolic de Timisoara,
  • domnul Sorin MAXIM – director general, ADR Vest-Organism Intermediar pentru Programul Operational 2014-2020 în Regiunea Vest.

Alaturi de acestia, in cadrul evenimentului a participat Parintele Nicolae LAUS – Directorul Cancelariei Diecezane, precum si reprezentanti ai ADR Vest.

Proiectul primeste finantare in cadrul Regio-Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014–2020, axa prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural - si prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.

Valoarea finantarii nerambursabile a proiectului „Lucrari interioare si exterioare de renovare, conservare, reabilitare a cladirii Catedralei Romano-Catolice din Timisoara si a imprejmuirii, in vederea integrarii in circuitul turistic national si international” este de aproximativ 21 milioane lei, reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului. Astfel, valoarea totala a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei.

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 39 de luni.

Lucrarile vor consta, in principal, in renovarea, conservarea si reabilitarea cladirii propriu-zise a Catedralei Romano-Catolice (pe o suprafata totala de 1.490 mp), a obiectivelor conexe, precum si a criptei si a pietrelor funerare ale personalitatilor care isi au locul de veci in cripta din cadrul Domului (Catedralei Romano-Catolice Timisoara).

De asemenea, in vederea integrarii obiectivului in circuitul turistic national si international, sunt avute in vedere o serie de activitati de promovare - pagina web dedicata, tur ghidat, colaborarea cu actorii locali, nationali, internationali, integrarea vizitei la obiectiv in cadrul vizitelor organizate in Timisoara a grupurilor de turisti sau in cadrul diferitelor evenimente de anvergura nationala sau internationala, consolidarea activitatilor in domeniul cultural.

Dupa restaurare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu peste o mie de turisti la finalul primului an dupa implementarea proiectului (de la 19.800 de vizitatori pe an inainte de interventia asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori).

***

Apelul de proiecte pentru prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural – a fost lansat in 25 mai 2016 si a avut ca termen limita pentru depunere data de 25 noiembrie 2016. Apelul a fost de tip competitiv si are o alocare financiara de 28,81 milioane euro.

22 de proiecte, cu o valoare a finantarii nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finantare in cadrul acestui apel de proiecte.

 

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia