AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Case familiale, locuințe protejate...

Case familiale, locuințe protejate și centre de zi moderne, cu bani europeni, pentru copiii și adulții cu dizabilități sau instituționalizați

11/03/2019

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Direcția Generală de Asistență  Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș au semnat astăzi, 11 martie 2019, la sediul Consiliului Județean Timiș, contractele de finanțare pentru trei proiecte în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Proiectele sunt implementate în parteneriat de către Direcția Generală de Asistență  Socială și Protecția Copilului Timiș, împreună cu Consiliul Județean Timiș. Dezvoltarea infrastructurii sociale este o componentă importantă finanțată prin Regio-POR 2014-2020, prin intermediul Axei prioritare 8.

Sunt investiții care au în vedere diferite grupuri vulnerabile, respectiv copiii și persoanele cu dizabilități din județul Timiș.

Cele trei proiecte prevăd construirea de case familiale și locuințe protejate, respectiv reabilitarea, extinderea sau înființarea unor noi centre de zi pentru copiii și adulții cu dizabilități sau cei instituționalizați:

  • „Construirea a 2 case de tip familial și reamenajare și extindere Centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități Lugoj”
  • „Construirea a 2 case de tip familial și înființarea Centrului de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă Găvojdia”
  • „Construirea de 3 locuințe protejate și reabilitare și extindere și dotare 1 Centru de zi Periam”

Semnatarii contractelor au fost doamna Emilia MILUTINOVICI, directorul general al Direcției Generale de Asistență  Socială și Protecția Copilului Timiș, și domnul Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest - Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest, în prezența președintelui Consiliului Județean Timiș, domnul Călin DOBRA.

La Lugoj, vor fi construite două case familiale în vederea dezinstituţionalizării copiilor de la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din municipiu, care urmează să fie închis.

Locuințele, cu o suprafață construită de 600 mp, vor fi edificate pe același amplasament cu Centrul de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, care va trece de asemenea prin ample lucrări. Centrul va fi reamenajat, extins și dotat corespunzător, cu săli de art-terapie, meloterapie, ludoterapie, logoterapie, kineto-terapie și hidroterapie, cabinete de asistență socială și psihologie etc.

La Găvojdia va fi înființat un Centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă (249 mp) și vor fi construite două case de tip familial (1.154,88 mp), în vederea dezinstituţionalizării copiilor de la Centrul de Plasament Găvojdia, care va fi închis. Proiectele prevăd inclusiv dotările necesare funcționării acestor structuri.

Proiectul de la Periam prevede construirea a trei locuințe protejate, în această localitate, pentru 30 de rezidenţi ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Găvojdia (1.108,71 mp suprafață construită). Totodată, se dorește extinderea, reabilitarea și dotarea unei clădiri existente la Periam și amenajarea acolo a unui centru de zi (206,18 mp) pentru persoanele cu dizabilități.

Sute de persoane, copii și adulți cu dizabilități, vor beneficia de serviciile centrelor de zi și de infrastructura de dezinstituționalizare.

Valoarea totală a celor trei proiecte este de 20.608.668,09 lei, din care 12.076.778,67 lei finanțare nerambursabilă.

***

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio - POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 408 proiecte, în valoare totală de 528,72 milioane euro, din care 430,93 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile.

***

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitați să ne contactaţi – telefon/fax: 0256 – 491.981/ 0256 – 491.923; e-mail: office@adrvest.ro.

 

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia