AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Sesiune de informare privind Programul Sănătate – finanțările pentru oncologie și microbiologie

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Proiecte în valoare totală de aproape 2,2 miliarde de lei, depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara, prin Programul Tranziție Justă

Interes crescut pentru primul apel dedicat IMM-urilor din județul Hunedoara, […]

Mai mult
Fonduri europene pentru piste de biciclete, trotuare noi și vehicule electrice, prin Programul Regional Vest, în municipiul Caransebeș

Un nou proiect contractat în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027: […]

Mai mult
PS: Finanțări active pentru investiții în laboratoarele de microbiologie ale unităților sanitare publice

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Apel public pentru desemnarea...

Apel public pentru desemnarea unui oraș din Regiunea Vest care va beneficia de o Strategie de Dezvoltare Locală prin Patrimoniu

24/06/2022

Una din prioritățile Regiunii Vest pentru următorii ani este dezvoltarea urbană sustenabilă bazată pe valorificarea patrimoniului cultural. Planul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest 2021 – 2027 prevede valorificarea patrimoniului cultural imobil ca resursă pentru dezvoltare locală sustenabilă și propune elaborarea unor Strategii de Dezvoltare Locală prin Patrimoniu.

În acest context, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest lansează un apel de selecție pentru desemnarea unui oraș din Regiunea Vest care va beneficia de o Strategie de Dezvoltare Locală prin Patrimoniu.

Apelul este deschis în perioada 27 iunie – 8 iulie 2022 și se adresează exclusiv orașelor de rang III din Regiune, definite conform Legii nr. 351/2001 Art. 2. (2), care dețin cel puțin 10 clădiri istorice/de patrimoniu (identificate prin vechimea mai mare de 80 de ani) și pentru care există disponibil material cadastral și cartografic de epocă (vechime mai mare de 100 de ani).

Inițiativa vine în urma colaborării dintre Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Institutul Patrimoniului din Bavaria (BLfD) din Germania, care are ca scop schimbul de bune practici privind metodele și instrumentele utilizate de Institut pentru a genera dezvoltare locală bazată pe patrimoniu.

Institutul a dezvoltat o metodă inovatoare pentru a integra patrimoniul urban istoric în dezvoltarea localității și are are peste 40 de ani de experiență în domeniul elaborării și implementării Strategiilor KDK ("Kommunales Denkmalkonzept"), care se bazează pe folosirea valorilor de patrimoniu ca imbold pentru schimbare.

Până în prezent, ADR Vest a organizat împreună cu partenerul german două workshop-uri în anul 2021 și urmează întocmirea unui proiect pilot pentru un oraș de rang III din Regiunea Vest, care constă în elaborarea unei Strategii de Dezvoltare Locală prin Patrimoniu, după modelul german.

Elaborarea strategiei va fi finanțată de ADR Vest și va fi un exemplu de replicat și pentru alte orașe ale regiunii. În viitor se dorește utilizarea acestor strategii la nivelul întregii regiuni, în vederea conservării patrimoniului cultural și generării unei dezvoltări urbane sustenabile.

Mai multe informații despre criteriile de eligibilitate, de selecție cât și despre modalitatea de aplicare și de selecție regăsiți în Ghidul de selecție. Click aici pentru descărcarea lui.

Pentru detalii suplimentare, persoana de contact este Marius Moldovan, consultant Planificarea Spațiului Urban, email: marius.moldovan@adrvest.ro.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia