AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

PS, un nou ghid publicat: Investiții în oncologie – dotare laboratoare genetică și anatomie patologică

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Programul Sănătate: trei noi ghiduri de finanțare lansate, cu un buget de 78 de milioane de euro, pentru proiecte etapizate

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Accesează Vest Design și generează materialele de comunicare pentru proiectul tău finanțat prin Programul Regional Vest!

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest lansează un nou instrument în […]

Mai mult
Programul Sănătate: se prelungește perioada de depunere a proiectelor

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. ADR Vest participa la...

ADR Vest participa la MonitoRIS3 - politici pentru fonduri structurale conectate la nevoile regiunilor

21/03/2019

Reprezentanți ai agențiilor de dezvoltare regională din cinci țări ale Europei au avut ocazia să analizeze modele de bune practici în domeniul inovării, la Timișoara, prin proiectul „MonitoRIS3”, în care Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest este parteneră.

Este un schimb de experiență util în mecanismul de monitorizare a strategiilor regionale de specializare inteligentă (RIS3), dezvoltate cu scopul de a ajuta regiunile să își valorifice potențialul economic prin cercetare, dezvoltare și inovare (CDI). Monitorizarea este esențială pentru a îmbunătăți viitoarele instrumente de finanțare în CDI, pentru a ghida modul în care sunt programate și utilizate fondurile structurale în contextul negocierii acestor instrumente și a politicii de coeziune pentru perioada 2021-2028.

Regiunea Vest a fost prima din România care a preluat inițiativa elaborării unei astfel de strategii, care ne arată domeniile în care este competitivă economia regiunii și pașii de urmat pentru ca regiunea să se dezvolte în anumite sectoare cheie (automotive, TIC, textile, agroalimentar), prin nișele de specializare inteligentă identificate.

Astfel, în cadrul proiectului „MonitoRIS3” a avut loc prima vizită de studiu, în perioada 13-14 martie, la Timișoara, unde partenerii europeni au vizitat Centrul de Transfer Tehnologic „ETA2U Innovation”, Platforma de Cercetare Interdisciplinară și Complexul de Laboratoare „Horia Cernescu” de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și „Experimentarium TM”, un proiect comun inițiat de Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica Timișoara cu scopul de a inova procesul educațional.

Partenerii au studiat modul în care sunt implementate și sprijinite inițiativele care se încadrează în Strategia Regională de Specializare Inteligentă a Regiunii Vest, au discutat despre bune practici care pot fi transferate, metode și indicatori de monitorizare/ evaluare pentru RIS3. În acest sens, ADR Vest va elabora un plan regional de acțiune privind monitorizarea RIS3.

Proiectul „MonitoRIS3” este finanțat prin programul Interreg Europe 2014 – 2020 și dispune de un buget de 1,39 milioane euro, din care 171.000 de euro sunt destinați Regiunii Vest.

Parteneri în proiect sunt: Agenția de Inovare din Galicia (Spania), Agenția de Dezvoltare Regională din Dubrovnik (Croația), Agenția de Dezvoltare Regională Veneto (Italia), Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (România), Consiliul Județean Nordland (Norvegia), Comisia de Dezvoltare a Regiunii Norte (Portugalia) și Agenția Națională de Inovare (Portugalia).

***

Mai multe informații pot fi obținute de pe siteul ADR Vest - https://adrvest.ro/Internationalizare/Proiecte/ sau accesând platforma https://www.interregeurope.eu/monitoris3/.

Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați: telefon/fax: 0256/ 491.981, 0256/ 491.923; e-mail: office@adrvest.ro.

 

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia