AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Ghid în consultare publică: New European Bauhaus – finanțări pentru proiecte pilot de revitalizare a spațiilor și clădirilor urbane

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management […]

Mai mult
ADR Vest lansează în consultare publică ghidul de finanțare pentru întreprinderile nou-înființate din județul Caraș-Severin

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de […]

Mai mult
Programul Regional Vest: Ghidul de finanțare pentru Digitalizarea IMM-urilor, în consultare publică

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de […]

Mai mult
Investiție de 16,5 milioane de euro, pentru o nouă promenadă, piste de biciclete și șase pasarele peste râul Bârzava, la Reșița, prin Programul Regional Vest

O investiție menită a reface coloana vertebrală a orașului industrial […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. ADR Vest, într-un nou...

ADR Vest, într-un nou proiect cu finanțare europeană: CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării

02/09/2020

ADR Vest, într-un nou proiect cu finanțare europeană: CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării

 

 

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest este parte a unui nou proiect european, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea (http://www.interreg-danube.eu/) – proiectul „CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării”.

Revitalizarea zonelor urbane este o provocare cheie în Regiunea Dunării. Multe zone din interiorul orașelor suferă de dezertare ca urmare a transformării industriale, a schimbării obiceiurilor consumatorilor, suburbanizării etc.

Proiectul CINEMA are drept scop regenerarea urbană a acestor zone din Regiunea Dunării prin intermediul industriilor creative, prin dezvoltarea și testarea de modele, instrumente și servicii inovatoare bazate pe acțiuni de colaborare și inițiere între industria creativă și sectoarele economiei urbane - retail și afaceri mici.

În proiect sunt implicate municipalități, agenții pentru dezvoltare regională, organizații de suport pentru afaceri, IMM-uri, ONG-uri și universități din opt țări.

Partenerii vor dezvolta trei planuri pentru a sprijini formarea noilor centre și restructurarea vechilor economii urbane, care să răspundă provocărilor de mediu și sociale ale Regiunii Dunării, precum revitalizarea clădirilor abandonate și pustii ale orașelor, să dezvolte instrumente și servicii în vederea îmbunătățirii capacităților de inovare în industria creativă și economia urbană, cu accent pronunțat pe start-up-uri, să construiască o rețea durabilă de actori-cheie în dezvoltarea urbană și să pregătească un set de recomandări de politici transnaționale, inclusiv opt planuri de acțiune locală.

Vor fi concepute instrumente pilot pentru a aduce spiritul creativ și inovarea în sectoarele economiei urbane, pentru a inițializa cinci proiecte de colaborare intersectorială și crearea a trei centre de sprijin pentru industriile creative.

Evenimentul de lansare a proiectului CINEMA a avut loc în data de 25 august, în format online, în cadrul Forumului European Alpbach, o platformă interdisciplinară pentru știință, politică, afaceri și cultură.

CINEMA a avut alocate două sesiuni de lucru dedicate și paneluri de discuții pe temele „Clădiri durabile în zone urbane”, respectiv „Revitalizarea zonelor urbane”.

Au avut loc prezentări și discuții privind impactul schimbărilor climatice, sustenabilitatea clădirilor, aspecte legate de eficiența energetică, modul în care se dezvoltă diferite infrastructuri având în vedere contextul dezvoltării urbane, economice și sociale la nivel local, regional și internațional.

 

Totodată, a fost prezentat proiectul CINEMA și au avut loc discuții referitoare la revitalizarea clădirilor goale - de către noii rezidenți, prin activitatea industriilor creative, respectiv prin intermediul activităților comerciale de tip retail.

Participanții au prezentat inițiative de reabilitare a unor spații abandonate, utilizate pentru activități creative, modalități de cooperare interdisciplinară, de transformare industrială și schimbare a obiceiurilor consumatorilor, instrumente și servicii inovatoare sau parteneriate strategice.

 

***

 

Valoarea totală a proiectului CINEMA este de 2.249.073 euro, din care cofinanțarea Uniunii Europene reprezintă 1.911.712 euro. ADR Vest dispune de un buget de 146.071 de euro.

Partenerii de proiect sunt: Camera de Comerț și Industrie din Slovenia (Lider), Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Urbane Ljubljana (Slovenia),  Creative Industry Košice (ONG) și Agenția pentru Sprijinirea Dezvoltării Regionale Košice (Slovacia), Stuttgart Media University și Corporația pentru Dezvoltare Economică din Regiunea Stuttgart (Germania), Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Municipiul Reșița(România), Studio Komplekt și Municipiul Gabrovo (Bulgaria), Business Upper Austria – OÖ Wirtschaftsagentur GmbH, CIMA Consulting and Management LLC, Orașul Leonding (Austria), Agenția pentru Dezvoltare Regională Backa și Orașul Sombor (Serbia), Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord și Primăria Bălți (Moldova).

Perioada de implementare este iulie 2020 – decembrie 2022.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia