Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de […]
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de […]
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate […]
Investițiile în educație continuă, în Regiunea Vest, cu modernizarea instituțiilor […]
Consorțiul DIGIVEST, format din ADR Vest (lider de proiect), Clusterul Regional Tehnologia Informațiilor […]
Astazi, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest) si Primaria Municipiului Hunedoara au semnat contractul de finantare pentru proiectul Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor-Municipiul Hunedoara, Județul Hunedoara. Proiectul primeste finantare in cadrul Regio-Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014–2020, axa prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural - si prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.
Semnatarii contractului de finantare au fost:
Alături de aceștia, în cadrul evenimentului a participat domnul Cristian ROMAN – directorul Castelului Corvinilor, precum si reprezentanti ai ADR Vest.
Valoarea finantarii nerambursabile a proiectului Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor-Municipiul Hunedoara, Judetul Hunedoara este de aproximativ 21 milioane lei, reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului. Astfel, valoarea totala a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 28 de luni.
Activitatile prevazute in cadrul proiectului vizeaza consolidarea, restaurarea, amenajarea/refunctionalizarea unor spatii compatibile cu statutul de monument istoric (amenajarea unui spatiu expozitional – muzeal destinat ilustrarii habitatului nobiliar transilvanean in perioada cuprinsa intre secolul al XV-lea si secolul al XVII-lea), precum si introducerea acestora in circuitul turistic.
Pentru a sprijini dezvoltarea locala, in proiect sunt prevazute masuri pentru valorificarea si promovarea durabila a acestuia.
Dupa restaurare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu 86.896 de turisti la finalul primului an dupa implementarea proiectului (de la 260.766 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 347.662 de vizitatori dupa interventia asupra obiectivului de patrimoniu).
***
Apelul de proiecte pentru prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural – a fost lansat in 25 mai 2016 si a avut ca termen limita pentru depunere data de 25 noiembrie 2016. Apelul a fost de tip competitive si a are o alocare financiara de 28,81 milioane euro.
22 de proiecte, cu o valoare a finantarii nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finantare in cadrul acestui apel de proiecte.