AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

Finanțare pentru modernizarea școlilor și liceelor publice. Ghidul solicitantului din cadrul Programului Regional Vest este în consultare publică

Peste 52 de milioane de euro vor fi investiți în unitățile […]

Mai mult
Finanțare pentru ONG-uri care să monitorizeze proiectele europene - Ghidul pentru Pactele de Integritate, în consultare publică

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), în calitate de Autoritate […]

Mai mult
Fonduri europene disponibile pentru investiții în ambulatoriile spitalelor de psihiatrie

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Prin Programul Regional Vest, locuitorii din municipiul Lupeni, județul Hunedoara, vor avea pentru prima dată transport public modern și ecologic

O nouă investiție finanțată prin Programul Regional Vest 2021-2027 în […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Prin Programul Regional Vest,...

Prin Programul Regional Vest, locuitorii din municipiul Lupeni, județul Hunedoara, vor avea pentru prima dată transport public modern și ecologic

09/09/2024

O nouă investiție finanțată prin Programul Regional Vest 2021-2027 în județul Hunedoara: 14 autobuze electrice vor ajunge în municipiul Lupeni, care va beneficia, în premieră, de un sistem de transport public de călători la standarde europene.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest, și Primăria Municipiului Lupeni, în calitate de beneficiar, au semnat, vineri, 6 septembrie 2024, contractul de finanțare pentru acest proiect.

Cele 14 autobuze electrice care vor fi achiziționate vor circula pe șapte trasee, astfel încât cei 25.000 de locuitori ai Lupeniului să poată ajunge în principalele puncte de interes din oraș - zona centrală, cartierele periferice, școlile, spitalul și magazinele alimentare, dar și pentru a asigura legătura cu stațiunea Straja, vizitată anual de peste 100.000 de turiști, pentru a susține turismul în zonă.

Autobuzele vor avea o autonomie de 150 de kilometri, sunt dotate la standarde europene și au o capacitate de 22 sau 52 de pasageri, în funcție de traseele pe care vor fi introduse. De asemenea, vehiculele vor asigura accesul facil al persoanelor cu dizabilități – vor fi dotate cu spații dedicate pentru scaunele cu rotile, sisteme de coborâre și ridicare, precum și anunțuri audio și vizuale despre stații și servicii.

Totodată, prin proiect vor fi instalate 18 stații de încărcare pentru autobuze și se va implementa unui sistem IT avansat pentru gestionarea eficientă a transportului, care va include soluții de e-ticketing și va facilita monitorizarea și planificarea optimă a rutelor. Obiectivul este ca cel puțin 75% dintre călători să utilizeze sistemul de e-ticketing și să existe o creștere de 20% a punctualității autobuzelor, datorită monitorizării și gestionării eficiente a flotei.

Zona centrală a localității este deja pregătită pentru transportul public: prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020 au fost create benzi dedicate exclusiv pentru mijloacele de transport în comun.

În plus, acest proiect este integrat în investiția „Linia verde de autobuze electrice între Petrila – Petroșani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani – Green Line Valea Jiului”, finanțată în două etape tot prin programele gestionate de ADR Vest, prin Regio-POR 2014-2020 și Programul Regional Vest 2021-2027. Proiectul Green Line urmărește conectarea localităților din Valea Jiului printr-o rețea de autobuze electrice. Investiția, operată de Societatea de transport public zonal Green line Valea Jiului, va asigura pentru locuitorii din zonă un sistem de transport public intergrat, modern și ecologic.

Poluarea din orașe este influențată de modul în care ne deplasăm. Orașele pot deveni mai curate prin adoptarea soluțiilor care încurajează transportul public, mersul cu bicicleta, mersul pe jos și alte forme de mobilitate nepoluantă. În Regiunea Vest, transformarea a început deja cu ajutorul fondurilor europene: se achiziționează mijloace de transport ecologice, se modernizează infrastructura, se creează piste pentru biciclete și alei pietonale. Proiectele de mobilitate urbană sunt esențiale deoarece oferă alternative nepoluante și convenabile la transportul cu mașinile personale”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Valoarea totală a investiției este de aproape 8 milioane de euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 6 de milioane de euro. 

Termenul de finalizare al proiectului este decembrie 2026.

***

Regiunea Vest beneficiază de peste 157 milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții care urmăresc reducerea poluării din orașe și transformarea transportului public ecologic și nemotorizat într-o alternativă viabilă la utilizarea autoturismului personal.

Primăriile din mediul urban mai pot depune proiecte până în data de 7 noiembrie 2024.

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitați să ne contactaţi: tel. - 0256-491.923, e-mail - office@adrvest.ro.

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia