Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate […]
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate […]
Investițiile în educație continuă, în Regiunea Vest, cu modernizarea instituțiilor […]
Consorțiul DIGIVEST, format din ADR Vest (lider de proiect), Clusterul Regional Tehnologia Informațiilor […]
Vești bune pentru părinții ai căror copii au nevoie de […]
ADR Vest are rolul de a promova dezvoltarea economică și socială a regiunii, în parteneriat cu actorii locali.
O parte importantă a activității ADR Vest este de a elabora strategii sau planuri, care orientează dezvoltarea regiunii în ansamblu sau în anumite domenii sau sectoare și setează direcții de urmat pentru reducerea disparităților teritoriale și promovarea incluziunii.
Planul de Dezvoltare Regională (PDR) este principalul instrument care orientează dezvoltarea pe termen mediu și lung a Regiunii Vest și baza strategică pentru fundamentarea programelor cu finanțare europeană.
PDR Vest 2021-2027 definește prioritățile regiunii până în anul 2030.
Ne dorim ca Regiunea Vest să devină una din regiunile dezvoltate ale Uniunii Europene, cu o dezvoltare teritorială echilibrată, durabilă și incluzivă, care asigură tuturor acces echitabil la servicii publice moderne, educație și oportunități.
Regiunea Vest în 2030 :
ADR Vest a elaborat planul în strânsă colaborare și consultare cu actori regionali din toate domeniile.
PR Vest 2021-2027 are la bază Planul de Dezvoltare Regională, alături de alte studii și strategii regionale.
Documentul poate fi accesat aici.
RIS3-ul e un plan strategic care ajută regiunea să-și identifice și să-și dezvolte atuurile, punctele forte unice, denumite sectoare de specializare inteligentă, pentru a stimula creșterea economică și inovarea.
RIS3 Vest prioritizează investițiile în inovare și antrepenoriat din regiune pentru perioada 2021-2027 în 6 sectoare de specializare inteligentă, care sunt considerate strategice din perspectiva potențialului pentru inovare și generare de valoare adăugată:
Documentul poate fi accesat aici.
Orașul Jimbolia a beneficiat de un proiect pilot pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare urbană prin conservarea patrimoniului - KDK (Kommunales Denkmalkonzept). Metodologia KDK este elaborată de Institutul Patrimoniului din Bavaria (BLfD), care utilizează cu succes acest concept încă din anii 1980 în orașele din Bavaria. Strategiile KDK valorifică patrimoniul local și se bazează pe instrumente de evaluare a valorilor urbanistice și patrimoniale, cât și pe practici colaborative de planificare urbană, combinate cu metode participative comunitare.
Jimbolia deține primul Plan de Acțiune pentru Patrimoniul Construit din afara Bavariei.
Documentul poate fi accesat aici.
Analiza realizată cu sprjinul Băncii Mondiale a stat la baza realizării RIS Vest 2014-2020 și a avut în vedere evaluarea competitivităţii sectoarelor selectate în Regiunea de Vest şi identificarea principalelor politici şi intervenţii care pot influența potenţialul lor de creştere, luând în considerare și baza de cunoaștere (CDI) disponibilă în regiune.
Proiectul a constat în două activităţi complementare:
Documentul poate fi descărcat aici.
Studiul urmărește să promoveze regenerarea urbană, abordarea integrată și întărirea relațiilor urban-rural și urban-urban din zona celor mai dezvoltate orașe din Regiunea Vest: Timișoara și Arad și creșterea rolului regional/zonal al acestora.
Documentul poate fi descărcat aici.