Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de […]
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de […]
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate […]
Investițiile în educație continuă, în Regiunea Vest, cu modernizarea instituțiilor […]
Consorțiul DIGIVEST, format din ADR Vest (lider de proiect), Clusterul Regional Tehnologia Informațiilor […]
Comisia Europeană a publicat Raportul din 2020 privind cetățenia Uniunii, care face bilanțul progreselor înregistrate în ceea ce privește cetățenia UE de la ultimul raport, din 2017.
Raportul stabilește totodată noi priorități pentru următorii ani și acțiuni concrete în beneficiul cetățenilor europeni, cum ar fi o actualizare a orientărilor UE privind libera circulație, importantă mai ales în contextul provocărilor generate de pandemiei COVID-19.
Astfel, acțiuni și prioritățile propuse vizează:
• Consolidarea participării democratice, a capacitării și a incluziunii. Comisia Europeană urmează să actualizeze normele privind drepturile de vot ale cetățenilor mobili ai UE. Se dorește facilitarea furnizării de informații cetățenilor atunci când votează la alegerile locale și europene, precum și a schimbului de informații relevante în domeniu între statele membre.
• Facilitarea liberei circulații și simplificarea vieții de zi cu zi. Comisia dorește să îmbunătățească securitatea juridică a cetățenilor UE atunci când aceștia călătoresc, studiază sau lucrează într-un alt stat membru. De asemenea, anul viitor va fi prezentată o inițiativă privind simplificarea obligațiilor fiscale ale cetățenilor UE.
Se vor proteja în continuare drepturile cetățenilor UE cu reședința în Regatul Unit, în conformitate cu Acordul de retragere.
• Protejarea și promovarea cetățeniei UE. „Cetățenia europeană nu este de vânzare. Comisia va continua să abordeze riscurile pe care le prezintă pentru cetățenia UE programele pentru investitori, iar în cazurile în care este necesar, va aplica proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor”, atrag atenția reprezentanții Comisiei Europene.
• Protejarea cetățenilor UE în Europa și în străinătate inclusiv în perioadele de criză. Comisia va revizui, în cursul anului viitor, normele UE privind protecția consulară.
Reprezentanții Comisiei precizează că vor colabora îndeaproape cu statele membre, inclusiv cu autoritățile locale și regionale, cu alte instituții, societatea civilă și bineînțeles cu cetățenii pentru a pune în aplicare aceste priorități.
Mai multe informații sunt disponibile accesând pagina https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_20_2395.