AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

2,7 milioane de euro investiți în modernizarea Universității din Petroșani, prin Programul Regional Vest

Investiții majore, pentru dezvoltarea învățământului superior în Valea Jiului și […]

Mai mult
Undă verde pentru regenerarea urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiect

Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în […]

Mai mult
Peste 100 de milioane de euro investiți în Regiunea Vest în anul 2024, prin Programul Regional Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a investit peste 100 de […]

Mai mult
UPGRADE la Universitatea Politehnica Timișoara: investiții de 4 milioane de euro la facultățile de Construcții, Arhitectură și Urbanism

Noi investiții în învățământul superior, prin Programul Regional Vest 2021-2027: […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. POR 2014 - 2020
  4. /
  5. Informatii utile
  6. /
  7. Întrebări frecvente Apelul POR/14/2/1/Consolidarea...

Condiții specifice de accesare a fondurilor

Da, cu respectarea regulilor privind acordarea ajutoarelor de minimis.Valoarea maximă a ajutorului, în regim de minimis, ce poate fi acordată unei întreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali înainte de data depunerii cererii de finanţare şi anul curent depunerii cererii de finanţare) este de 200.000 de euro, echivalent în lei, la cursul de schimb InforEuro valabil la data acordării ajutorului.

Eligibilitate solicitant

Nu. Solicitanții eligibili în cadrul acestui apel de proiecte sunt societățile constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile sau societăți cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor.

În sensul Regulamentului de minimis (Regulamentului Comisiei Europene nr. 1407/2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis), întreprinderea unică reprezintă un grup de întreprinderi legate, respectiv întreprinderi între care există oricare din relațiile menționate la Art. 2 alin. (2) din Regulament. În sensul normelor de concurență prevăzute în tratat, prin „întreprindere” se înțelege orice entitate care desfășoară o activitate economică, indiferent de statutul său juridic și de modul în care este finanțată (paragraful (4) din preambulul la Regulament). Astfel, orice formă de organizare a unei activităţi economice este considerată întreprindere și va fi analizată în stabilirea legăturilor cu entitatea solicitantă. Deci, dacă organizația non-guvernamantală este asociatul unic al entității solicitante (sau între ONG și solicitant există oricare din relațiile menționate la Art. 2 alin. (2) din Regulamentul de minimis), acestea vor fi considerate ca formând o întreprindere unică dacă ONG desfășoară activitate economică.

În plus, datele aferente ONG (număr mediu de salariați, cifra de afaceri) vor fi luate în calcul inclusiv la încadrarea solicitantului în categoria microîntreprinderilor (în conformitate cu Legea 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării IMM-urilor, cu modificările și completările ulterioare).

Eligibilitate solicitant. Locul de implementare

Da. În cadrul PI 2.1 locul de implementare al proiectului trebui să se situeze în mediul urban. În ințelesul acestui apel de proiecte, mediul urban include și satele aparținătoare de orașe.

Da, atâta timp cât sunt respectate toate condițiile de eligibilitate, iar proiectul de investiție este unul unic(nu constă, de fapt, în doua investiții distincte sub umbrela unei singure cereri de finanțare).

Exemplu:

  • modernizarea a două pensiuni (aflate în aceeași localitate sau în localități diferite) ar constitui, de fapt, două proiecte de investiție distincte, chiar dacă clasa CAEN vizată ar fi aceeași;
  • modernizarea și/sau dotarea a două ateliere (localizate distinct), în care solicitantul desfășoară activități cuprinse în același flux tehnologic, poate fi considerată o investiție unică.

Eligibilitate solicitant. Încadrare IMM / Întreprindere unică

Da. Firmele legate, care în urma legaturii își păstreaza statutul de microîntreprindere, pot depune fiecare câte un proiect, solicitând maximul de 200.000 euro individual.

Cele două firme pot depune fiecare câte un proiect dar suma maxima a ajutorului de minimis solicitat de cele două firme este de 200.000 euro cumulat. Două firme legate prin intermediul unei persoane juridice constituie întreprindere unică și suma maxima a ajutorului de minimis pentru o întreprindere unică este de 200.00 euro pe 3 ani consecutivi.

Eligibilitate proiect

Activitatea privind servirea mesei nu este eligibilă în cadrul acestui apel de proiecte, dar în cazul în care amenajarea acestui spațiu este parte integrantă din structura de cazare si va fi utilizată excluisv pentru servirea oaspeților cazați în unitatea hotelieră, investiția asupra unui restaurant poate fi considerată eligibilă.

Nu. Nu sunt eligibile investițiile a căror implementare a fost deja demarată înaintea depunerii cererii de finanțare. Lucrările de construcții pentru finalizarea unei clădiri (la roșu/la gri) nu constituie activități și cheltuieli eligibile și conduc la neeligibilitatea proiectului.

Ghidul Specific nu prevede o limitare a valorii totale maxime a proiectului.

Dacă proiectul implică lucrări de construcție ce se supun autorizării, imobilul nu poate fi ipotecat în favoarea băncii, acesta trebuind să fie  liber de orice sarcini sau interdicţii ce afectează implementarea proiectului.

Dacă proiectul implică doar achiziții de bunuri și/sau servicii, imobilul poate fi ipotecat în favoarea băncii.

Eligibilitate cheltuieli

Pentru o firma neplatitoare de TVA – TVA aferent cheltuielilor eligibile este eligibil.

Nu. Solicitantul poate să opteze pentru a realiza sau nu audit financiar extern. Limita de 5000 lei trimestrial, aplicabilă activității de audit financiar extern, reprezintă valoarea fără TVA.

Sunt eligibile doar măsurile de publicitate si informare obligatorii, conform prevederilor ghidului si contractului de finantare. Cheltuielile cu activitatile legate de marketing si promovare (de exemplu: campanii de promovare, participare la targuri de profil etc. - excluzand cheltuielile cu activitatile obligatorii de publicitate si informare) nu sunt eligibile.

În cadrul acestui apel de proiecte, cheltuiala cu elaborarea proiectului tehnic nu este eligibilă.

Sunt eligibile, totuși, cheltuielile pentru elaborarea documentaţiilor necesare obţinerii acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente obiectivului de investiţie (documentaţii ce stau la baza emiterii avizelor şi acordurilor impuse prin certificatul de urbanism, documentaţii urbanistice, studii de impact, studii/expertize de amplasament, studii de trafic etc.).

Completarea cererii de finanțare.Anexe la depunere

În conformitate cu prevederile Art 2, alin (2^1) din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările și completările ulterioare, procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii începe odată cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism în scopul obţinerii, ca act final, a autorizaţiei de construire. În acest sens, pentru proiectele ce includ lucrări de construcție care se supun autorizării și pentru care în etapa pre-contractuală trebuie transmisă Autorizaţia de construire, emisă pentru realizarea investiției, este necesară prezentarea unui certificat de urbanism emis în scopul autorizării acestor lucrări.

Forma consolidată a documentelor statutare se referă la forma actualizată a acestor documente, care corespunde cu informațiile din certificatul constatator ORC (nu la o formă care să conțină mențiuni cu privire la toate modificările efectuate până la momentul consolidării).

Documentele privind dreptul solicitantului asupra imobilului trebuie încheiate în formă autentică la notar doar daca este obligatoriu, conform prevederilor legale. Un contract de comodat/închiriere, spre exemplu, poate sa fie depus neautentificat.

Microentităţile nu au obligaţia elaborării notelor explicative la situaţiile financiare anuale. Deci, solicitanții care se încadrează în categoria microentități vor depune doar acele note explicative care li se impun, conform normelor contabile în vigoare.

Se completează Anul 1 cu datele aferente investiției (implementarea) și apoi, începând cu anul 2, datele aferente operării. Datele se vor introduce pentru toți cei 10 ani, indiferent de perioada de implementare.

Se va completa punctul D al Declarației privind eligibilitatea TVA aferente cheltuielilor ce vor fi efectuate în cadrul proiectului propus spre finanțare din instrumente structurale, pentru fiecare achiziție propusă în proiect (lucrări, dotări sau servicii) la care s-a inclus și TVA cheltuială eligibilă în cadrul bugetului proiectului.

În condițiile în care societatea este înregistrată în scopuri de TVA, tabelul de la punctul D nu trebuie completat, TVA – ul fiind neeligibil.

Se va întocmi în formă autentică, conform normelor legale aplicabile.

Completarea cererii de finanțare. Anexe la precontractare

La depunerea cererii de finanțare solicitantul își asumă prin Declarația de eligbilitate că deține capacitatea financiară pentru a realiza investiția, fără a fi nevoie să prezinte dovada efectivă a acestei contribuții. Dovada contribuției va fi prezentată ulterior, în etapa de pre-contractare.

Dovada contribuției proprii se poate realiza prin intermediul următoarelor documente:

  • extras de cont
  • linie/contract de credit emisede bancă/instituţie financiar bancară.

Dovada contribuției proprii trebuie să acopere cel puțin contribuția solicitantului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

Completarea Cererii de finanțare în MySMIS

La secțiunea “Buget - Natura investiției” din Cererea de finanțare, alegeți din variantele aplicabile acestui apel de proiecte, astfel:

”1 – Construcție nouă” pentru proiectele care conțin lucrări de realizare a unei construcții noi;

”2 – Extindere” pentru proiectele care conțin lucrări de extindere a unei construcții existente;

”3 – Transformare/ Modernizare” pentru proiectele care conțin lucrări de modernizare a unei  construcții existente și/sau achiziții de active corporale și/sau necorporale și/sau realizarea de instrumente de comercializare on-line.

Nu este necesară semnarea olografă (fizică) ori ștampilarea documentelor anexate la cererea de finanțare. Toate fișierele încărcate în MySMIS, în format pdf, vor fi în prealabil semnate digital de către reprezentantul legal/împuternicit (după caz, in conformitate cu prevederile ghidului specific).

Nu este necesară mențiunea conform cu originalul pe documentele scanate și încărcate în MySMIS (cum ar fi documentele statutare, documentele cadastrale etc).

La ”Schema de ajutor de stat” se va selecta ”Schema de ajutor de minimis pentru sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020”. La ”Categorie de ajutor de stat” se va selecta ”Ajutoare de minimis acordate întreprinderilor unice”.

La această secțiune, selectați, din opțiunile disponibile, categoria/domeniul de activități cât mai apropiat de domeniul de activitate (codul CAEN) vizat de investiție. Varianta aleasă nu influențează în vreun fel eligibilitatea cererii de finanțare, atâta timp cât clasa CAEN vizată de proiect a fost selectată în mod corespunzător la secțiunea „Capacitate solicitant” (punctual „Cod CAEN relevant”).

Grila ETF

Fundamentarea bugetului înainte de depunerea cererii de finantare se poate face prin oferte de pret/ cataloage/ web- site-uri, trimitere la un studiu de piață, orice document anexat care să susțină prețul.

În cazul costurilor cu lucrări de construcție, fundamentarea se poate realiza în baza devizului și a listelor de cantități.

Nu este obligatorie prezentarea a 3 oferte de preț, ci utilizarea a cel puțin 3 surse verificabile (prin numele furnizorului, produsul cu caracteristicile tehnice generale ale acestuia și prețul aferent).Oferta de preț poate fi una dintre aceste surse.

Ofertele dotărilor din import care sunt în altă limbă în cererea de finanțare vor fi traduse în limba română.

Bugetul proiectului se întocmește exclusiv în lei. În fundamentarea costurilor investiției, solicitantul poate face uz inclusiv de oferte de preț care sunt întocmite în alte monede.Condițiile de accesare a finanțării în cadrul acestui apel de proiecte nu fac referire la un curs de schimb obligatoriu pentru conversia în lei a ofertelor de preț. Este recomandabilă, totuși, utilizarea unor rate de schimb recunoscute (spre ex. BNR, Inforeuro), valabile la întocmirea/depunerii cererii de finanțare, pentru o mai mare acuratețe.

Toți indicatorii analizați (rata rentabilității, rata solvabilității, cifra de afaceri) se raportează la datele înregistrate în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.

 

 

 

 

 

 

 

 

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia