AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST

Noutăți

PTJ: Apel pentru idei de proiecte: Tehnologii strategice pentru Europa

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Apel pentru idei de proiecte în domeniul sănătății

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru […]

Mai mult
Sesiune de informare privind Programul Sănătate – finanțările pentru oncologie și microbiologie

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar […]

Mai mult
Proiecte în valoare totală de aproape 2,2 miliarde de lei, depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara, prin Programul Tranziție Justă

Interes crescut pentru primul apel dedicat IMM-urilor din județul Hunedoara, […]

Mai mult
Arhiva
  1. Home
  2. /
  3. Noutăți
  4. /
  5. Bugetul și prioritățile UE...

Bugetul și prioritățile UE pentru 2021-2027, în dezbatere la Timișoara. Reprezentanții Comisiei Europene și ai Ministerului Fondurilor Europene, în dialog cu cetățenii la Universitatea de Vest

03/12/2019

Un dialog liber și deschis despre viitorul Europei – este invitația pe care Agenția pentru Dezvoltare Regională o lansează tuturor persoanelor interesate din Regiunea Vest pentru data de 11 decembrie 2019.

În cadrul următorului buget pe termen lung al Uniunii Europene pentru 2021-2027, Comisia Europeană propune modernizarea politicii de coeziune, principala politică de investiții a UE, orientând intervențiile către inovare, emisii reduse de carbon, conectivitate și mobilitate durabilă, îmbunătățirea calității serviciilor publice. România are alocate 27 de miliarde de euro prin politica de coeziune în perioada 2021-2027.

Vor vorbi despre ce urmează la nivel european și național şi vor răspunde întrebărilor cetățenilor doamna Vittoria Alliata di Villafranca din partea Comisiei Europene, director în cadrul DG Regio - Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, şi domnul Ioan Marcel Boloş, Ministrul Fondurilor Europene din România.

Întâlnirea, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în parteneriat cu Comisia Europeană și Universitatea de Vest din Timișoara, are ca temă „Prioritățile bugetare ale Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027”.

Dezbaterea este programată în 11 decembrie 2019, între orele 09:30-11:00, în Amfiteatrul A11 al Universității de Vest din Timișoara. Sunt așteptați studenți, profesori, reprezentanți ai administrațiilor publice locale și reprezentanți ai mediului privat, dar și orice cetățean interesat de viitorul Europei, prioritățile Uniunii Europene și modul de alocare și accesare a fondurilor europene ca instrument pentru dezvoltare.

Dialogurile vor fi moderate de doamna Brîndușa Armanca, profesor universitar și jurnalist.

Participarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

Director în cadrul DG Regio, doamna Vittoria Alliata di Villafranca este responsabilă de implementarea fondurilor structurale şi de investiţii europene în Bulgaria, Croaţia, Ungaria, România şi Slovenia. Pe lângă planificarea şi monitorizarea implementării acestor fonduri, unul dintre obiecivele sale este îmbunătăţirea capacităţilor administrative pentru realizarea de investiţii publice eficiente. 

„Principala provocare este să ne asigurăm că fondurile sunt bine gândite şi cheltuite, astfel încât programele de investiţii agreate să fie implementate cu rezultate durabile pe termen lung pentru o dezvoltare sustenabilă şi inteligentă. Monitorizez cu atenţie implementarea  reformelor structurale esenţiale deoarece cred că acest lucru este prioritar pentru a obţine rezultate bune. Un alt lucru pe care îl am în atenţie este ca alegerea priorităţilor de investiţii prin intermediul fondurilor UE să se realizeze ţinându-se cont de nevoile specifice ale fiecărei regiuni, precum şi de motoarele de creştere agreate la nivelul UE: inovare, cercetare şi educaţie”, spune doamna Vittoria Alliata di Villafranca.

Intervențiile UE pentru perioada 2021-2027 se vor concentra pe următoarele cinci priorități investiționale:

  • O Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii;
  • O Europă mai verde, fără emisii de carbon, punerea în aplicare a Acordului de la Paris și investiții în tranziția energetică, energia din surse regenerabile și combaterea schimbărilor climatice;
  • O Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale;
  • O Europă mai socială, pentru realizarea pilonului european al drepturilor sociale și sprijinirea calității locurilor de muncă, a învățământului, a competențelor, a incluziunii sociale și a accesului egal la sistemul de sănătate;
  • O Europă mai apropiată de cetățenii săi, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local și a dezvoltării urbane durabile în UE.

Întâlnirea de la Timişoara este organizată pe formatul ”Citizens' Dialogues”, serie de dialoguri inițiată de Comisia Europeană în statele Uniunii Europene cu scopul de a-i consulta pe cetăţeni cu privire la tematicile europene de actualitate.

(https://ec.europa.eu/info/events/citizens-dialogues_en).

 ***

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitați să ne contactaţi: telefon/fax – 0256-491.981/ 0256-491.923, e-mail - office@adrvest.ro

Afis eveniment Citizen Dialogues la UVT RO

Citizen Dialogues Event - Timisoara ENG

© ADR Vest - Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest | realizat de DowMedia